Bosna i Hercegovina je širom svijeta poznata po svojim prirodnim ljepotama. Prelijepa jezera, rijeke i planine mamac su za veliki broj stranih turista, koji, nažalost, mnogo više od građana cijene prirodna bogatstva BiH.

Boračko jezero jedan je od prirodnih bisera Hercegovine, koji ljepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Okruženo strmim i šumovitim visovima Crne Gore i Tranjine, ovo jezero je omiljeno izletište građana Sarajeva, Konjica i Mostara, ali i turista sa svih kontinenata.

Idealno je mjesto za porodicu i odmor u prirodnom okruženju, a brojni sadržaji koji se mogu pronaći na jezeru učiniće svačiji boravak nezaboravnim. Na Boračkom jezeru postoji kamp u kojem možete doći s kamp kućicom i tu provesti svoj godišnji odmor, a brojni su posjetioci koji ovdje provedu cijelo ljeto. Postoji mogućnost iznajmljivanja i drvenih bungalova ili apartmana. Takođe, tu su i pedaline, čamci, mjesta za roštilj, dječija igrališta, a jezero je odlično i za ribolov, jer u njemu ima šarana, potočne i jezerske pastrmke, riječnih rakova…

 

Put iz Konjica vodi krivudavom cestom, a prije nego se spustite do jezera, preporuka je da zastanete na vidikovcu i uživate u prekrasnom pogledu na jezero i okolna brda. Ako volite prirodu, domaću hranu, ukoliko se želite odmoriti od gradske buke, Eko-selo „Boračko jezero“ je idealan izbor. Ovaj jedinstveni kompleks prostire se na preko 37.000 m² površine i nalazi se na oko 18 km od Konjica, dok je od Sarajeva i Mostara udaljen oko 70 kilometara.

 

– Eko-selo „Boračko jezero“ iz godine u godine polako, ali sigurno raste. Već sada smo postali prepoznatljivi u cijelom regionu, ali i Evropi. Imamo organizirane dolaske skupina od 50 ljudi iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Češke, Poljske… Ko jednom dođe u naš kompleks, sigurno će se ponovo vratiti. Raspolažemo sa ukupno 106 ležaja, dok u restoranu imamo 250 mjesta. Cijena noćenja u maju, junu i septembru košta 25 KM, a u julu i avgustu 30 KM. Naš autokamp je površine 10.000 kvadratnih metara uz samo jezero, a posjeduje video nadzor i fizičko obezbjeđenje 24 sata. On je idealan za osobe kamperskog duha i ljubitelje prirode. Autokamp raspolaže sa kapacitetom od 200 mjesta, sa priključcima za struju i sanitarnim čvorom sa toplom vodom (18 toaleta), te besplatnom WI-FI internet konekcijom – kaže Elmir Miro Hadžialić, vlasnik Eko-sela „Boračko jezero“.

 

 

 

HP, jul 2019.