Članica japanske kraljevske porodice princeza Mako predala je svoj kraljevski status jer će se udati za sasvim običnog muškarca.

Dvadesetpetogodišnja unuka cara Akihita zaručila se sa pravnikom Keiom Komurom kojeg je upoznala dok je studirala. Prema japanskom zakonu imperije, princeza mora napustiti kraljevsku porodicu ako se uda za osobu koja nema kraljevsku krv.

Očekuje se da će ovaj potez izazvati raspravu o kraljevskom nasljeđu, kao i to da će car uskoro abdicirati. Nijedan japanski car nije abdicirao dva vijeka i zakon to trenutno ne dozvoljava, ali se trenutno razmatraju izmjene zakona kako bi mu se to dozvolilo.

Nasljediti ga mogu prinčevi Naruhito, Fumihito, Hisahito i Masahito.

Princeza Mako i Kei Komuro su se upoznali 2012. godine u restoranu, kada su oboje studirali na Međunarodnom univerzitetu Christian u Tokiju. Par će se uskoro i službeno zaručiti na ceremoniji u okviru koje slijedi razmjena darova. Mako je već otišla iz palate.

I njena tetka Sajako udala se za “običnog čovjeka” 2005. godine, što je bilo prvi put da je član japanske kraljevske porodice ostao bez tog statusa. Preselila se u jednosoban stan, učila je voziti automobil, kupovati u marketima i birati namještaj – sve što nije radila u palati.

Izvor: atvbl.com

 

Facebook komentari

komentar