Juče ujutru su objavljeni rezultati referenduma u Škotskoj. Pobjedu je odnijela unionistička opcija koja se zalagala za ostanak u Britaniji. Uprkos podršci njegovoj opciji više od 1,5 miliona Škota, prvi ministar Škotske Aleks Salmond podnio je ostavku poslije objave rezultata.
Salmond je bio vođa separatističkog pokreta i snažno se zalagao za nezavisnost od Velike Britanije, ali je na referendumu većina bila za opstanak Unije. Kao odgovoran političar, podnio je ostavku pošto ideja o nezavisnosti nije dobila većinsku podršku biračkog tijela. On je rekao poslije škotskog „ne“ na referendumu da „prihvata odluku naroda da u ovom trenutku Škotska ne postane nezavisna država“.

Salmond je takođe napustio poziciju predsjednika Škotske nacionalne partije, a u svom, vjerovatno oproštajnom, govoru rekao je da je ponosan na kampanju koju je predvodio.

“Za mene kao lidera vrijeme je prošlo, ali za Škotsku se kampanja nastavlja i san o nezavisnosti nikada neće umrijeti. Broj ljudi koji je podržao našu ideju je odličan“, rekao je Salmond.

On je naveo da njegova partija ima dovoljno ličnosti koje bi mogle da preuzmu lidersku funkciju, a mediji u Britaniji već ističu da je aktuelni zamjenica prvog ministra Nikola Sturdžon već „viđena“ za predsjednicu ŠNP.

Izvor: Agencije / HP