Vlada  Republike Srpske uputila je u skupštinsku proceduru izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru, koji je već izazvao zabrinutost novinarske zajednice i nevladinog sektora.

Šta podrazumijeva ometanje neovlaštenim snimanjem i fotografisanjem za kaznu od 60 dana ili novčanu od 500 do 1.500 KM niko ne zna, izvještava Al Jazeera Balkans.

Ometati se može službeno ili pravno lice, a službeno lice može biti policajac ili poreski inspektor.

„Ovo ne samo da će onemogućiti rad novinara već ugrožava i druge građane koji budu fotografisali policajce ili druge ovlaštene službenike ukoliko vrše neko krivično djelo ili prekršaj“, rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka.

Nacrt je pripremio MUP i nisu naveli zašto uvode ovakve izmjene niti da li postoje izuzeci.

„Razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru sadržan je u potrebi za dogradnjom određenih zakonskih rješenja, kao i radi ustanovljenja novih rješenja, a s ciljem preventivnog djelovanja i cjelishodnije primjene Zakona u praksi“, navodi se u saopćenju MUP-a Republike Srpske.

Iz Transparency International BiH poručuju da su primjedbe uputili MUP-u. Ističu da neovlašteno snimanje već postoji kao krivično djelo i vrijedi za sve.

Nacrt Zakona je upućen u skupštinsku proceduru, a iz opozicinog PDP-a poručili su da neće podržati ovakav tekst. Ako bude usvojen kažu da će se obratiti Ustavnom sudu RS.

Izvor: klix.ba