Вијеће за опште послове ЕУ данас је прихватило захтјев БиХ за чланство у ЕУ.

Након што је захтјев за чланство у Европску унију предат у фебруару ове године и након што су испуњени сви услови европске агенде који су неопходни за разматрање апликације, Вијеће Европске уније је данас и формално затражило од Европске комисије да поднесе своје мишљење о захтјеву БиХ за чланство у Европској унији.

То значи да ће Босна и Херцеговина у наредном периоду добити сет од неколико хиљада питања на која треба дати одговор.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је да је данас историјски момент за европски пут и европску будућност БиХ, и нагласио да је ријеч о закључку с којим ће почети припреме за добијање упитника, што је једна од најважнијих фаза у овом процесу“.

„На овој фази смо радили у протеклих 14 мјесеци. Она је данас успјешно окончана и ово је једна од најпозитивнијих вијести за БиХ, за све грађане Босне и Херцеговине, за европску будућност БиХ, а посебно за младе људе који ће врло брзо живјети у БиХ као чланици Европске уније“, рекао је предсједавајући Савјета министара БиХ.

Закључак Вијећа за опште послове Европске уније преносимо у цјелости:

  1. Дана 15.2.2016. године, предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Драган Човић, предао је апликацију Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији. Вијеће је одлучило да проведе поступак утврђен чланом 49. Уговора о Европској унији. У складу с тим, Комисија је позвана да поднесе своје мишљење.
  2. Позивајући се на обновљени консензус о проширењу, изражен закључцима Европског вијећа од 14/15.12.2006. године, Вијеће још једном потврђује да будућност Западног Балкана лежи у Европској унији. Вијеће поново истиче да напредак сваке земље према Европској унији зависи од њених индивидуалних напора да испоштује критерије из Копенхагена и од условљености Процеса стабилизације и придруживања.
  3. Понављајући претходне закључке Вијећа, нарочито оне од 15.12.2015. године, као и своју недвосмислену посвећеност перспективи Босне и Херцеговине у ЕУ као јединствене, уједињене и суверене државе, Вијеће поздравља значајан напредак у провођењу Реформске агенде о којој су се усагласиле власти у Босни и Херцеговини на свим нивоима. Вијеће позива Босну и Херцеговину да настави са напорима на осигуравању ефикасног провођења Реформске агенде у складу са распоредом из акционог плана који су усагласиле власти у Босни и Херцеговини, у корист њених грађана и у блиској сарадњи са Европском унијом, међународним финансијским институцијама и међународним партнерима, као и са цивилним друштвом. Осим социоекономских реформи, ти напори требају и даље бити усмјерени и на реформе у области владавине права и јавне управе. Вијеће позива Комисију да даље извјештава о провођењу Реформске агенде, укључујући и механизам координације. Приликом припреме мишљења о апликацији Босне и Херцеговине за чланство, Вијеће од Комисије тражи да посебну пажњу посвети провођењу пресуде у предмету Сејдић-Финци.
  4. Вијеће поздравља парафирање Протокола о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању којим се узима у обзир приступање Хрватске Европској унији. Пуно провођење ССП-а, укључујући и његову адаптацију, представља важан елемент посвећености Босне и Херцеговине процесу европских интеграција.
  5. Вијеће надаље поздравља споразум о успостављању механизма координације о питањима ЕУ. Вијеће позива све нивое власти у Босни и Херцеговини да осигурају његово ефикасно провођење, као важан корак ка побољшању функционалности и ефикасности.

Извор: Независне новине, Фото: google.com