Национални парк Сутјеска из године у годину бележи све више туристичких посета, али то је није довољно у односу на природне лепоте које се овде нуде.

Ово је најстарији и највећи национални парк у БиХ, а налази се на тромеђи БиХ, Србије и Црне Горе. Највеће знаменитости парка, због којих је и основан, јесу прашума Перућица, једина у Европи, и чувена битка на Сутјесци из Другог светског рата, односно споменик на Тјентишту. Осим тога, садржи и друге многобројне природне реурсе који могу омогућити још већи развој туризма.

Vidikovac Borić

Директор НП „Сутјеска“ Дејан Павловић наглашава да имају у плану да следеће године реализују више пројеката и уложе у инфраструктуру парка.

Orlovačko jezero

– Намеравамо да овом бисеру туризма, са оваквом нетакнутом природом, вратимо стари сјај, када је био најлепше и најпосећеније место у бившој Југославији. За сада нам проблем представља и нодовољам број смештајних капацитета – нагласио је Павловић.

У Националном парку „Сутјеска“ се налази хотел са 169 лежајева, бунгалови, Омладински камп и планинске куће поред глечерских језера, као и колибе испод Маглића.

– Расположиви смештајни капацитет је укупно 340 лежајева, што је недовољно и често се не може одговорити захтеву посетилаца. Пораст броја посетилаца у Националном парку на годишњем нивоу је значајан, иако са тачним бројем не располажемо. Углавном се базирамо на број туриста који су били смештени у објектима и на основу броја продатих улазница. Међутим, дневне посетиоце, као и оне у пролазу, не можемо евидентирати због проласка магистралног пута кроз национални парк. Број туриста на годишњем нивоу је око 13.800, али све више странаца долази да види ове природне лепоте – рекао је Павловић те додао да се процењује да је број и дупло већи.

Посетиоци у овом парку имају могућност да уживају бициклизму, планинарењу, рафтингу, јахању, камповању, посети прашуми Перућици и уживању у домаћој гастро понуди.

– Прашума Перућица је један од најграндиознијих, најзначајнијих и најинтересантнијих подручја на читавом простору Европе. То потврђује велико интересовање за њен обилазак, како страних тако и домаћих туриста. То је несумњиво највреднији бисер, никад потпуно истражен, природно благо највеће те врсте у Европи. Перућица је од 1952. строго заштићени резерват и под заштитом је УНЕСЦО – рекао је Павловић.

Окружена је планинским масивима Волујака, Маглића и Снијежнице, са бројним планинским потоцима који се сливају у Перућички поток и обрушавају на стену формирајући хидролошки феномен – Водопад Скакавац, висок 76 метара.

 

Извор: Блиц