Nacionalni park Sutjeska iz godine u godinu beleži sve više turističkih poseta, ali to je nije dovoljno u odnosu na prirodne lepote koje se ovde nude.

Ovo je najstariji i najveći nacionalni park u BiH, a nalazi se na tromeđi BiH, Srbije i Crne Gore. Najveće znamenitosti parka, zbog kojih je i osnovan, jesu prašuma Perućica, jedina u Evropi, i čuvena bitka na Sutjesci iz Drugog svetskog rata, odnosno spomenik na Tjentištu. Osim toga, sadrži i druge mnogobrojne prirodne reurse koji mogu omogućiti još veći razvoj turizma.

Vidikovac Borić

Direktor NP „Sutjeska“ Dejan Pavlović naglašava da imaju u planu da sledeće godine realizuju više projekata i ulože u infrastrukturu parka.

Orlovačko jezero

– Nameravamo da ovom biseru turizma, sa ovakvom netaknutom prirodom, vratimo stari sjaj, kada je bio najlepše i najposećenije mesto u bivšoj Jugoslaviji. Za sada nam problem predstavlja i nodovoljam broj smeštajnih kapaciteta – naglasio je Pavlović.

U Nacionalnom parku „Sutjeska“ se nalazi hotel sa 169 ležajeva, bungalovi, Omladinski kamp i planinske kuće pored glečerskih jezera, kao i kolibe ispod Maglića.

– Raspoloživi smeštajni kapacitet je ukupno 340 ležajeva, što je nedovoljno i često se ne može odgovoriti zahtevu posetilaca. Porast broja posetilaca u Nacionalnom parku na godišnjem nivou je značajan, iako sa tačnim brojem ne raspolažemo. Uglavnom se baziramo na broj turista koji su bili smešteni u objektima i na osnovu broja prodatih ulaznica. Međutim, dnevne posetioce, kao i one u prolazu, ne možemo evidentirati zbog prolaska magistralnog puta kroz nacionalni park. Broj turista na godišnjem nivou je oko 13.800, ali sve više stranaca dolazi da vidi ove prirodne lepote – rekao je Pavlović te dodao da se procenjuje da je broj i duplo veći.

Posetioci u ovom parku imaju mogućnost da uživaju biciklizmu, planinarenju, raftingu, jahanju, kampovanju, poseti prašumi Perućici i uživanju u domaćoj gastro ponudi.

– Prašuma Perućica je jedan od najgrandioznijih, najznačajnijih i najinteresantnijih područja na čitavom prostoru Evrope. To potvrđuje veliko interesovanje za njen obilazak, kako stranih tako i domaćih turista. To je nesumnjivo najvredniji biser, nikad potpuno istražen, prirodno blago najveće te vrste u Evropi. Perućica je od 1952. strogo zaštićeni rezervat i pod zaštitom je UNESCO – rekao je Pavlović.

Okružena je planinskim masivima Volujaka, Maglića i Sniježnice, sa brojnim planinskim potocima koji se slivaju u Perućički potok i obrušavaju na stenu formirajući hidrološki fenomen – Vodopad Skakavac, visok 76 metara.

 

Izvor: Blic