Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине на својој интернет презентацији објавило је информације о државама у које држављани ове земље не би требали путовати.

Тамо можете пронаћи информације о разлозима уз упозорења – углавном због ратних дешавања. Тако се на првом мјесту држава у које се не препоручују путовања налази Јемен.

Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине позива држављане БиХ да до даљњег не путују у Арапску Републику Јемен, због појачаног секташког насиља и погоршања сигурносне ситуације у тој земљи.

Босна и Херцеговина у Јемену нема резидентно дипломатско-конзуларно представништво, те покрива ту земљу из Ријада (Саудијска Арабија). Ова чињеница значајно утиче на могућност директног пружања помоћи и подршке бх. грађанима у вандредним ситуацијама, те се због тога моле сви бх. грађане који намјеравају путовати у Јемен да ово упозорење озбиљно схвате.

Позивају се држављани БиХ да до даљњег не путују ни у Либију због значајног погоршања безбједносне ситуације и постојања реалне опасности од оружаних напада и отмица у овој земљи. Позивају се држављани БиХ који се тренутно налазе у Либији, посебно у оним дијеловима земље у којима су се већ дешавали или се дешавају отмице, оружани напади, упућивање озбиљних пријетњи и сл., да у сарадњи са руководствима компанија и предузећа у којима су запослени и уз консултације са Амбасадом БиХ у Триполију размотре могућност привременог напуштања те земље, саопштено је из Министарства.

Министарство иностраних послова БиХ упозорава држављане БиХ да не путују у Ирак због лоше безбједносне ситуације. МИП БиХ савјетује држављане БиХ који се тренутно налазе у Републици Ирак да размотре могућност напуштања те земље чим се за то стекну сигурни услови. Потребно је да се држављани БиХ, због безбједносних разлога, придржавају мјера безбједности и избјегавају јавна окупљања.

Министарство иностраних послова БиХ позива држављане БиХ да се суздрже од путовања у дијелове Украјине који нису под контролом легалних власти у Кијеву. Потребно је да се грађани БиХ, због безбједносних разлога, придржавају мјера сигурности и избјегавају јавна окупљања. Босанскохерцеговачки грађани у Украјини, којима је потребна помоћ, исту могу затражити у амбасадама Републике Хрватске и Републике Србије, те контактирати почасног конзула наше земље у Украјини Андрија Васиљковског на адреси Анри Барбјуса 49, 03150 Кијев.

Министарство препоручује да због сложених сигурносних прилика држављани Босне и Херцеговине не путују у Сирију до даљњег, пише Н1.

 

Извор: Независне новине / Н1

 

 

Save