Дугометражни филм прослављеног  редитеља Емира Кустурице “На млијечном путу” премијерно ће бити приказан 9. септембра у окивиру главног такмичарског програма на Филмском фестивалу у Венецији.

Филм “На млијечном путу”, ратна драма у којој главне улоге тумаче Кустурица и италијанска глумица Моника Белучи, биће у конкуренцији за главну награду – “Златног лава”, са још 19 филмова који ће премијеру имати управо на Венецијанском филмском фестивалу.

Свечано отварање једног од најпрестижнијих филмских фестивала заказано је за 31. август, док је предпремијерно вече резервисано за пројекцију кинематографског остварења италијанског редитеља Луиђија Коменчинија “Сви идите кући!”, преноси портал “Искра”.

Овогодишњи Венецијански филмски фестивал биће одржан на острву Лидо од 31. августа до 10. септембра, а током 11 фестивалских дана биће приказано десетине филмских остварења у оквиру главног такмичарског програма, програма ван конкуренције, али и “омаж пројекција” посвећених италијанским класицима.

Венецијански филмски фестивал настао је 1932. године као дио Венцијанског бијенала и као такав представља колијевку филмских фестивала.

Главна награда је “Златни лав” која се додјељује сваке године за најбољи филм, а додјељује се и многобројне друге награде – за најбољу режију, глумца и глумицу, као и посебне награде.

Предсједник жирија 73. Филмског фестивала у Венецији је британски редитељ Сем Мендес, познат по кинематографским остварењима “Америчка љепота”, “Вртлог живота”, “Спектра” и “Скајфол”. Мендес ће последње фестивалске вечери уручивати награде редитељима и глумцима најбољих филмова.

Извор: Срна