U organizaciji bh. predstavništva njemačke Fondacije „Konrad Adenauer“ i Centra za regionalne inicijative, u Trebinju je danas održan edukativni seminar na temu – načini fukcionisanja i apliciranja na predpristupne (IPA) fondove Evropske unije.

Prema riječima Ilija Stojanovića, angažovanog ekspert za programe prekogranične saradnje u Centru za regionalne inicijative – načini korišćenja ovih finansijskih instrumenata EU još su nepoznanica široj javnosti zbog čega ova organizacija, u saradnji sa Fondacijom „Konrad Adenauer“, širom BiH organizuje edukativne skupove za potencijalne korisnike, posebno komponente ovih fondova koja se odnosi na finansiranje projekata prekogranične saradnje.

On je pojasnio da se najveći dio do sada realizovane podrške predpristupnih fondova EU odnosio na snaženje institucija i zakonodavstva u BiH, kroz uvođenje evropskih praksi, te da je manji dio ovih sredstava rezervisan za lokalne projekte prekogranične saradnje.
„Ali, što se tiče ove druge komponente – postoji zaista velika zainteresovanost aplikanata, pa na godišnje pozive ima i do stotinu prijava, ali se zbog nedovoljno novca – odobri tek desetak. Mislim da je za Trebinje, zbog geografske pozicije u pograničnom području sa Hrvatskom i Crnom Gorom, ovo tema od posebnog interesa“, istakao je Stojanović za RT, dodajući da su na seminar pozvani predstavnici lokalnih samouprava, zaniteresovanih institucija i organizacija nevladinog sektora iz regije.

 

Odobren projekat brendiranja trebinjskih vina

Seminar je otvorio gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević istakavši da je opredjeljenje gradske uprave da maksimalno koristi mogućnosti podrške predpristupnih fondova EU za prekograničnu saradnju. Plod ovih nastojanja je, kako je rekao – već realizovani projekat turističkog markiranja sa partnerima iz Crne Gore, ali i novi odobreni projekat, osmišljen sa Opštinom Pljevlja i nevladinim partnerom iz Niša, koji samo čeka na potipisivanje.

„U ponedjeljak potpisujemo ugovor vrijedan 320 hiljada evra –o finansiranju projekta brendiranja pljevaljskih sireva i trebinjskih vina, što će trebinjskim vinarijama donijeti posebnu pogodnost kada je u pitanju plasman njihovih proizvoda na ino-tržište“, pojasnio je Vučurević.

On je izrazio nadu da će naredne godine u saradnji sa Fondacijom „Konrad Adenauer“ u Trebinju biti organizovana ranije dogovarana velika investiciona konferencija, na kojoj bi se definisali potencijalni razvojni projekti grada i potražili za njih zainteresovani ino-ulagači.

„Dolazak samo jednog većeg njemačkog investitora bio bi sigurno magnet za druge manje iz cijele Evrope. Trebinje želi tu konferenciju što prije, a najkasnije u martu“, istakao je Vučurević.
On je dodao da je u sferi prekogranične saradnje od posebnog interesa za Trebinje „otklonjanje političkih barijera“ na relaciji sa Dubovnikom, koji je za Trebinje najvažniji partner kada je u pitanju razvoj turističke privrede.

 Izvor: Grad Trebinje