Društvene mreže trgovi su sadašnjice, mjesta na kojima se okupljaju svi.

A s većom potrebom za internetom svaki dan, nije ni čudo što u 2017. postoji više internet korisnika nego ikad. S druge strane, to je dovelo do ogromnog povećanja broja korisnika društvenih medija.

Kada ljudi raspravljaju o društvenim medijima, uvijek se čini da se više usredotoče na socijalne mreže nego na socijalno umrežavanje. To je prilično čudno, s obzirom na to da aplikacije za slanje poruka imaju mnogo širu zajednicu korisnika od samih društvenih mreža.

Zapravo, WhatsApp, Facebook Messenger, Viber i WeChat zajedno imaju više korisnika od velikih mreža poput Facebooka, Twittera, Linkedina i Instagrama.

A kompanije su već uvidjele veliku korist u društvenim mrežama te iskorištavaju njihovu ogromnu bazu kako bi se oglašavale.

Kada je riječ o mrežama za dopisivanje, vodeći među njima su Messenger i WhatsApp  svaki sa po 1,3 milijarde korisnika. Međutim, obje ove mreže su u vlasništvu Facebooka, što ukazuje na to da Facebook posjeduje najveći dio kolača po pitanju društvenih mreža.

Mjesečni korisnici mreža za dopisivanje

Messenger           1.300.000.000

WhatsApp            1.300.000.000

WeChat                  938.000.000

QQ Chat                 861.000.000

Instagram               800.000.000

QZone                    652.000.000

Viber                      249.000.000

LINE                      218.000.000

Snapchat               200.000.000

YY                        122.000.000

Facebook uvodi novu opciju za sprečavanje samoubistva

Facebook će ubuduće koristiti i vještačku inteligenciju kako bi otkrila da li neko od korisnika te društvene mreže namjerava izvršiti samoubistvo.

Facebook je i dosad imao mehanizme za obilježavanje objava (postova) korisnika koji razmišljaju da naude sebi, a novi alat ima za cilj da pronađe takve objave prije nego što ih bilo ko prijavi. Sistem će skenirati objave i videoklipove koji se uživo emituju na Facebooku tehnikom prepoznavanja obrazaca, a komentari prijatelja, kao što je „da li si dobro“, mogu ukazati na postojanje suicidalnih misli.

Testiranje sistema

Facebook već testira novi sistem u Sjedinjenim Američkim Državama i postepeno ga uvodi i u većini drugih zemalja, ali ne i u Evropskoj uniji, ali iz kompanije ne žele kazati zbog čega.

Kompanija koristi vještačku inteligenciju i da odredi prioritet, odnosno redoslijed slanja obilježenih, prijavljenih objava ljudima moderatorima, kako bi oni brzo mogli obavijestiti lokalne vlasti.

Izvor: Nezavsine novine