Ako ne želite da bolest pokvari vaš odmor, upoznajte činjenice o tome i saznajte kako ih izbjeći. Mitove razotkriva epidemiolog.

Infekcija tokom ljeta je ista infekcija kao i ona koju “zakačimo” zimi. Ljetnje infekcije se u osnovi ne razlikuju od zimskih – uzrokovane su istim virusima.

Da bi se infekcija razvila, moraju se ispuniti isti uslovi bez obzira na sezonu. Jedan od njih je veoma oslabljen imunitet. Zimi je najčešće uzrokovan smrzavanjem i prehladom.

Ali, šta ih može prouzrokovati tokom odmora? Razloga može biti mnogo – prije svega može biti sunce – pregrijavanje tijela, ali i preopterećenost i umor, nedostatak sna, loša ishrana, iznenadne promjene u dnevnom režimu ili klima i velike temperaturne razlike (što se često dešava tokom putovanja u udaljene zone).

Sladoled i konzumiranje hladnih pića uzrokuje bolest – mit

Ne radi se uopšte o konzumiranju hladnih proizvoda, već o razlici u temperaturi koja se javlja tokom ljeta. Tokom toplih dana, cijelo tijelo se zagrijava. Sladoled ili piće koje se čuva u zamrzivaču izaziva šok. To lako može dovesti do grčeva u krvnim sudovima grla – i to je ono što olakšava virusima da uđu u naše tijelo i zaraze ga. Isto važi i za plivanje u hladnom moru, okeanu ili jezeru. Kontrakcija krvnih sudova doprinosi slabljenju našeg imuniteta i povećava rizik od infekcije, tako da ne treba izlagati tijelo brzim temperaturnim promjenama.

Ljeti se prehlada tretira na isti način kao i zimi – Istina

To je istina. Kada se radi o domaćim lijekovima za prehladu, preporuke se ne mijenjaju zavisno od sezone. Iako se može činiti da toplo mlijeko s medom nije najbolja ideja u ljetnim mjesecima, vrijedi razmisliti. Zašto? Preporučeni proizvodi kao što su med, bijeli luk, maline imaju mnogo zdravstvenih svojstava, na primjer jačanje imuniteta.

Postoje i preventivne metode koje su nepromijenjene tokom cijele godine, od kojih je najvažnija pravilna higijena. Pranje ruku prije jela i poslije, izbegavanje dodirivanja lica na javnim mjestima, dezinfekcija ruku posebnim sredstvima za dezinfekciju, ako ne možete koristiti vodu i sapun – sve to efikasno ograničava širenje virusa i rizik od infekcije.

Klima uzrokuje prehlade – mit

Sam klima uređaj ne izaziva prehlade. Međutim, pod određenim uslovima može biti povoljno tlo za njih. Prije svega, kada se temperatura u klimatizovanoj prostoriji značajno razlikuje od one napolju. Drugo, hladan vazduh suši naše sluznice, koje postaju podložnije upalama i slabi prirodnu zaštitnu barijeru našeg tijela.

Dakle, ako prostorija nema dovoljno balansiranu cirkulaciju i vlažnost vazduha, klima uređaj će biti dobar za prehlade. I treće, hiljade mikroba se razvija u neprečišćenim klima uređajima, uglavnom gljivice i bakterije koje ulaze u naše domove tokom rada klima uređaja. Stoga je veoma važno da se ova oprema temeljno i redovno dezinfikuje.

Ljeti je teže dobiti prehladu – MIT

Ljeti je lako razboleti se. Međutim, tačno je da se ljetne infekcije javljaju rjeđe i najčešće imaju blaži tok. Iako mogu biti uzrokovane istim virusima koji napadaju zimi,tokom letnje sezone glavnu ulogu ima naša ishrana. Ljeto obiluje sezonskim povrćem i voćem koje sadrži mnogo vitamina. Ljeti se obično krećemo više – idemo u šetnje, posjećujemo spomenike, idemo na planinske i biciklističke izlete, plivamo. Osim toga, jače sunčevo zračenje obezbjeđuje dozu vitamina D, koji, između ostalog, pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem, koji pak stimuliše imuni sistem.

Izvor: Ljepota i zdravlje