Великим пореским обвезницима у БиХ од почетка ове године омогућено је електронско подношење пријава за порез на додату вриједност (ПДВ) и акцизе.

Новине је донијело усвајање правилника о примјени закона о порезу на додату вриједност и о акцизама.

Прије него што великим пореским обвезницима буде омогућено да електронским путем подносе пријаве они морају да се региструју на е-портал. Регистрација је дефинисана упутством о регистрацији корисника електронских услуга Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

– Коришћењем електронских услуга порески обвезници могу на једноставнији и ефикаснији начин користити права и извршавати обавезе које се тичу индиректних пореза. У сваком тренутку имаће приступ својим подацима на е-порталу, прије свега онима у јединственом регистру обвезника индиректних пореза, те подацима са пореске картице и другим активностима. Овим отворамо ново поглавље у комуникацији са обвезницима – казао је начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић.

Великим пореским обвезницима ће већ данас путем електронске поште бити достављена изјава коју треба да попуне да би могли да користе електронске услуге УИО.

– Потписану и овјерену изјаву треба да доставе најкасније до 12. јануара у регионални центар УИО којем припадају. Ако неко од њих не попуни изјаву нисмо дужни да их региструјемо. Након провјере исправности изјаве активираћемо кориснички налог за е-портал и на и-мејл адресу доставити обавјештење да је то учињено – казао је Ковачевић.

УИО је позвао и мала и средња предузећа да поднесу захтјев за регистрацију на е-портал, тако да ће и они касније моћи електронски подносити пријаве.

– Сви обвезници ове године морају прећи на електронско подношење пријава. С обзиром на погодности које су им пружене, најбоље је да се што прије региструју за овај процес. Очекује се да од почетка 2019. године у потпуности пређемо на електронску комуникацију са пореским обвезницима – казао је Ковачевић.

Привредници истичу да су већ обавијештени о новинама које је увео УИО.

– Омогућавање електронског подношења пријаве за ПДВ и акцизе је један од бољих потеза институција. То ће предузећима смањити административне трошкове и омогућити лакши рад. Нови систем рада је једноставнији и практичнији – казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

УИО и SWOT едукују пореске обвезнике

Управа за индиректно опорезивање БиХ ће у сарадњи са Удружењем економиста РС – SWOT одржати семинаре за велике пореске обвезнике на којима ће бити представљени сви детаљи у вези са подношењем електронских пријава за ПДВ и акцизе и регистрацију на е-портал.

Први семинар биће одржан 25. јануара у Тузли, а дан касније у Сарајеву. Исти скуп заказан је за 30. јануар у Бањалуци, а за 2. фебруар у Мостару.

Извор: Глас Српске