Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske predstavilo je danas interaktivnu aplikaciju „Prijavi korupciju“ kojom građani putem interneta mogu anonimno ili javno da prijave sumnje na nepravilnosti u institucijama Srpske.

Aplikaciju, čija je vrijednost 150.000 KM, izradio je tim inženjera Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije MUP-a. Ima dva modula, prvi za podnošenje prijava namijenjen građanima, i drugi za njihovo zaprimanje i obradu namijenjen korisnicima unutar institucija.

Modulu za podnošenje prijava može se pristupiti putem sajtova ministarstava u Vladi Republike Srpske, banera na sajtu Vlade ili putem sajta MUP-a.

Interaktivna aplikacija, koja je od juče u funkciji, sadrži korisničko uputstvo sa detaljnim koracima, a građani mogu da izaberu da li će prijaviti korupciju ili druge nepravilnosti.

Korisnik prilikom prijave dobija pristupni kod, uz pomoć kojeg je moguće pratiti status prijave nakon njenog podnošenja.

Ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su aplikaciju izradili inženjeri MUP-a uz minimalne troškove i naveo da su sadržaj aplikacije definisali MUP i Ministarstvo pravde.

„Ova aplikacija pokazuje da smo čvrsto opredijeljeni za borbu protiv korupcije i ona će u velikoj mjeri biti od pomoći MUP-u“, rekao je Jovičić.

On je dodao da će, zahvaljujući činjenici da je server smješten u MUP-u, biti ispoštovan Zakon o zaštiti ličnih podataka i da su podaci građana sigurni.

Jovičić je naveo da MUP preduzima i niz drugih aktivnosti u borbi protiv korupcije, među kojima je uvođenje mreže fiksnih radara na putevima.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da je ova aplikacija predviđena važećom Strategijom za borbu protiv korupcije i Akcionim planom.

„Dvije oblasti nas posebno zanimaju, jedna je borba protiv korupcije u redovima policije, a druga je prijavljivanje ostalih koruptivnih radnji koja želimo istražiti i procesuirati pred sudovima“, pojasnio je Vasić.

On je dodao da je najveći doprinos borbi protiv korupcije u proteklom periodu ostvaren putem istraživanja ratnih zločina i organizovanog kriminala, kojima je obuhvaćen određen broj ljudi koji su se nalazili u policijskim i drugim tijelima, a mogli su da utiču na krivično gonjenje.

„Moramo biti svjesni da nas na ovom putu usporava drugi dio BiH koji je zbog neistraživanja ratnih zločina i nedovoljnog istraživanja organizovanog kriminala stvorio uslove da bude jedna od kočnica“, rekao je Vasić.

Prema njegovim riječima, za Policiju je veoma bitno da građani prijave sve sumnje koje imaju na koruptivne radnje da bi blagovremeno bile istražene.

Načelnik Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije MUP–a Divna Lovrić Bojanić rekla je da je u modulu za korisnike unutar institucija, moguće i kreiranje statističkih izvještaja za određeni period, a do sada je izvršena obuka korisnika u ministarstvima.

Ona je dodala da kompletan sistem ubuhvata, između ostalog, server, koji je smješten u MUP-u, razvojne baze podataka, izradu korisničkih uputstava, obuku i održavanje, za koje se izdvaja 15 do 20 odsto vrijednosti sistema.

Cilj nam je da nakon ministarstava projekat bude primijenjen i u upravama i upravnim organizacijama“, rekla je Bojanićeva.

 

Izvor: Nezavisne novine