U petak, 16. 9. od 20 sati će u trebinjskom Domu mladih po prvi put biti odigrana predstava „Ajmo na fuka“, nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Narodnog pozorišta Mostar.

Predstava „Ajmo na fuka“ je antiratna predstava, odnosno, kako autor i reditelj Dragan Komadina kaže, „indiskretna posveta cijeloj jednoj generaciji mladih ljudi gurnutih u rat“. Glumci su Saša Oručević i Robert Pehar, a predstava je do sada uspješno gostovala u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Posušju, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Pragu, Brnu i ostalim gradovima.

Ovo je prvi put da Ajmo na fuka gostuje u Trebinju, a bit će odgirana zahvaljujući podršci projekta PRO-Budućnost.

Navedena predstava je, inače, prva ikad koprodukcija HNK Mostar i NP Mostar.

PRO-Budućnost je četvorogodišnji projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.

Projekt implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Izvor: avaz.ba