Рад на дивље у приватним кућама и становима је велики проблем у РС, а инспекторима су сада руке прилично пуне, због чега ћемо догодине настојати да нађемо начина да сузбијемо те нелегалне послове.

Становници који користе ове услуге нису ни свјесни да своје здравље доводе у питање, због чега је неопходно подићи свијест о овом проблему, рекао је директор Инспектората РС Предраг Томић.

* ГЛАС: Шта је до сада урађено од најављених измјена у раду Инспектората РС?

ТОМИЋ: Кроз реформске законе с циљем борбе против сиве економије дошло је до измјена које се односе и на Инспекторат, Пореску управу и Управу за игре на срећу. Ријеч је о већ формираном координационом тијелу које чине представници ове три управе. По потреби дјелујемо заједно како бисмо ефикасније открили рад на црно и избјегавање уплате доприноса, а имамо добру сарадњу са Привредном комором и Унијом удружења послодаваца РС.

* ГЛАС: Да ли су у оквиру тих реформи инспекторима проширене надлежности?

ТОМИЋ: Сви инспектори од јуна контролишу пријављивање радника у својој области, што је раније чинила само инспекција рада. С обзиром на то да није прошло ни пола године од примјене тих овлашћења, још је рано говорити о ефектима. Пријављивање радника контролишу и Пореска управа и Републичка управе за игре на срећу, чиме је појачан надзор над послодавцима. Инспекторат РС стално ради на сузбијању ангажовања радника на црно, а осим редовних, инспектори обављају контроле и викендом, када се послодавци најмање надају.

* ГЛАС: Како се може побољшати стање у овој и другим областима које су у надлежности Инспектората?

ТОМИЋ: Потребно је законски регулисати бројне области и обезбиједити техничке услове за спровођење прописа, као што су лабораторијски капацитети, те их ускладити на нивоу ентитета с обзиром на то да је проток робе између њих слободан. Потребно је и праћење промјене правилника у земљама које увозе робу из БиХ, те боља информатичка повезаност да не би дошло до проблема као што је било недавно са Русијом приликом увоза воћа и поврћа.

* ГЛАС: Да ли инспектори могу стати у крај дјелатностима које се нелегално обављају по кућама и становима?

ТОМИЋ: Инспекција има одређене потешкоће у вези са уласком у приватне куће, јер то не могу учинити без налога тужилаштва, а до сада је био само један случај. Настојаћемо да смањимо рад на дивље, као што су фризерске и козметичарске услуге по кућама, чување и брига о старијим људима и дјеци, продаја одјеће и друго, а тога је много. Апеловаћемо и на становнике да не користе ове услуге и указати им на опасности. На примјер, уколико дође до инфекције или неке незгоде, они који користе ове услуге не могу се никоме жалити и наплатити одштету, док су власници регистрованих радњи дужни да сносе посљедице за лош рад.

* ГЛАС: Да ли сте задовољни радом локалних инспекција?

ТОМИЋ: Иако би локалне инспекције Инспекторату редовно требало да подносе извјештаје, мало ко то чини. Због тога ћемо, кроз даље реформе, настојати да комплетан инспекцијски надзор у РС ставимо под једну капу.

* ГЛАС: Који су највећи проблеми Инспектората РС?

ТОМИЋ: Неопходно је осавременити информатичку опрему за рад инспектора, обезбиједити адекватан возни парк и набавити техничку и заштитну опрему за инспекторе. Велики дио техничке регулативе је из СФРЈ, а дио прописа је неусаглашен. Што се тиче контроле инспектора, већ од наредних дана сва возила наших инспектора биће под ГПС-ом, па ће се тачно знати гдје је који инспектор и да ли је отишао тамо гдје треба. Имајући све у виду и економско стање у земљи задовољан сам радом инспектора.

Појачане контроле

* ГЛАС: Који су приоритети Инспектората и да ли је припремљен план рада за идућу годину?

ТОМИЋ: Припремамо план рада за 2017. годину. Циљ нам је да са послодавцима рјешавамо проблеме, савјетујемо их, едукујемо, сводимо у оквире закона да бисмо подстицали развој привреде, а тиме и повећавали број радних мјеста.

Извор: Глас Српске