Skoro 115.000 građana u Srpskoj čeka poziv sa Biroa za zapošljavanje.  U potrazi za poslom najviše je ekonomista i pravnika.

Nakon završenog fakulteta, na biroima čekaju i po tri godine. Među njima je i Dijana Drljača, magistar ekonomije iz Banjaluke koju smo zatekli kako ovjerava radnu knjižicu.

“Nisu mi još nikakvu mogućnost pružili za zaposlenje u RS, u BiH. Vjerovatno planiram nešto dalje u inostranstvo, vidjećemo”, kazala je  magistar ekonomije Dijana Drljača.

Sve duže posao čekaju i profesori razredne nastrave i engleskog jezika. Dejan i Jelena studirali su informatiku i pedagogiju pa se nadaju da će ubrzo dobiti prvi poziv sa biroa.

“Takva situacija je u državi, ne čujem puno toga dobrog. Tako da ne očekujem nešto previše, ali trudiću se sam da nađem koliko budem mogao i da učim što više, tako da imam više šanse da nađem”, rekao je Dejan Kovačević, dipl. inžinjer informatike.

“Pa što se tiče mog kadra, mislim da nas ima previše na birou i da je to razlog možda, zbog kojeg zovu nekog drugog ili nema potrebe za zapošljavanjem tog kadra”, rekla je Jelena Jaćimović, diplomirani pedagog.

Najbrže se zapošljavaju IT stručnjaci i stomatolozi, koji na posao čekaju samo nekoliko mjeseci. “Ja sam jedan od srećnika” kaže Strahinja, diplomirani stomatolog koji je na posao čekao samo tri mjeseca.

“Koliko sam se ja raspitao ovdje u okruženju, relativno brzo dođu do posla. Konkurencija što se tiče stomatoloških ambulanti jeste velika, ali opet dobri studenti, kvalitetni studenti opet mogu da nađu dobar posao”, rekao je stomatolog Strahinja Pećanac.

Među onima koji najbrže dolaze do posla, prvi su farmaceuti i profesori njemačkog jezika, matematike i fizike. Nakon što se prijave na biro, ne čekaju skoro ni dan da se zaposle.

Izvor: atvbl.com