Радном акцијом, правом народном мобом у којој је учествовали неколико хиљада људи са Златибора, Чајетине, из околних општина, са простора од Београда до Требиња, на Златибору је јуче у организацији Општине Чајетина почела изградња панорамске гондоле дуге скоро девет километара.

Уз трубаче, који су у једном тренутку свирали стару акцијашку пјесму из доба социјализма „Да нам живи, живи рад“, стотине људи крамповима и лопатама почели су да копају темеље за стубове гондоле а помогли су и Златиборци из села Стубло воловским запрегама и ралицама.


– Све што је било до нас ми смо урадили одавно и по закону. Не знам шта више ми из Општине Чајетина да урадимо, како да убедимо државу Србију да нам дозволи градњу. Наша порука данас одавде је – ми нећемо одустати. Нећемо ником дозволити да нас понижава, да нас поносне Златиборце омаловажава и уцењује, да нас вређа и дискриминише. Овде смо данас и да бранимо државну имовину – рекао је на почетку акције, пре него што су окупљени почели да копају темеље за стубове Милан Стаматовић, председник Општине Чајетина.


Стаматовић је јуче показао и пун сто разне документације наглашавајући да је општина обезбедила потпуну документацију за изградњу гондоле.
– Говоре нам да гондолу хоћемо да градимо на туђој земљи. Питам их све је ли држава Србија за њих туђа земља – рекао је Стаматовић.
Организатори мобе јуче су објаснили да је овакав начин градње у најбољој народној традицији Златибора и да су и некада на овакав начин Златиборци градили своје куће и друге објекте, али и пуутеве, водоводе, школе…
– Овде сам без динара накнаде, сам сам дошао да помогнем колико могу. Важно је за нас на Златибору, али и за нашу децу, за наше унуке да се један овакав објекат изгради – речи су Милојка Удовичића из села Стубло који је данас на мобу дошао водећи за собом волове.


– Дошао сам да помогнем, да подржим ову акцију. И треба народ да помогне кад се нешто овако велико и важно гради. Србија је једна, људи треба да се договоре, да се слажу, ово је добро за све – рекао ам је Боривоје Тодосијевић (67) из села Гостиље на Златибору.
Акцијаши на Златибору данас су носили заставе Србије, транспаренте на којима је писало „Добро ради, добру се надај“, „Ко чува своје, туђе му не треба“, „Данас гондола, сутра аеродром“, „Туђе нећемо своје не дамо“…

 

Извор: iskra.co