Gotovo da nema uređaja koji svakodnevno koristimo u domaćinstvu, a da na njemu nije moguće ostvariti značajnije uštede.

Poskupljenje struje podićiće vaš zimski račun. Čak i male promene svakodnevnih navika, mogu da dovedu do velikih ušteda energije, piše Srpski Telegraf.

1. Sijalice: Gasite sijalice svaki put kada izađete iz prostorije, a prepuručuje se i da ih zamenite štedljivim koje traju i do pet puta duže.

2. Utičnice: Punjači za mobilne telefone, tablete, zatim računari koji su uključeni u struju, troše je čak i kada se ne koriste. Čak i televizor kada je isključen troši 24 odsto energije.

3. Pegla: Peglajte ređe, a više stvari odjednom. Nikada ne peglajte peškire i kuhinjske kripe – oni su već otkuvani, a samo trošite struju peglajući ih – zabluda je da se tako ubijaju bakterije.

4. Bojler: Uključujte ga isključivo tokom noći i redovno čistite od kamenca, jer će mu tako manje trebati da se zagreje – kamenac usporava grejanje.

5. Šporet: Poklopite šerpu tokom kuvanja, jer se tako brže skuva i troši manje struje samim tim.

6. Mašina za veš: Izbegavajte programe na 90 stepeni, podjednako su efikasni i oni od 60 i 40 stepeni. Izbegavajte sušilice za veš. Uvek napunite mašinu do vrha, jer prazna troši isto energije koliko i skroz puna, pa nema potrebe da je “štedite”.

7. Grejalice: One prosto “jedu” struju. Jeftinije je da se grejete na klimu!

8. Kompjuter: Isključite ga iz struje kad god ga ne koristite. “Stend baj” opcija ne štedi energiju, a isključujte i monitor kada vam ne treba.

9. Kupujte štedljive uređaje: Danas vsi moderni i novi uređaji imaju deklaraciju da su štedljivi, pa birajte takve ukoliko kupujete neki. Obično nema razlike u ceni.

10. Frižider: Temperaturu držite na 3-5 stepeni Celzijusa, a redovno ga čistite jer pojava leda povlači više energije.

Izvor: 6yka.com