Reper Kendrik Lamar dobio je ovogodišnju Pulicerovu nagradu za muziku za svoj album „DAMN“, objavljeno je u Njjujorku. To je prvo neklasično džez djelo kome je dodijeljena ova nagrada.

Dobitnici ovogodišnjih Pulicerovih nagrada za novinarstvo i umjetnost objavljeni su sinoć na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

Odbor Pulicerove nagrade je saopštio da je Lamarov album obuhvata kompleksnost afroameričkog i američkog života. Lamar je hvaljen za svoju duboko lirski sadržaj izuzetne nastupe uživo i svoj duboki miks hip-hopa, izgovorenih riječi, džeza, soula, fanka, poezije i afričkih zvukova.

Njegovi glavni albumi „Good kid, m.A.A.d city“, „To Pimp a Butterfly“ i „DAMN“ postali su umjetnička djela, na kojima se nalaze pjesme u kojima je Lamar pjevao o tome kako je biti crnac, o uličnom životu, policijskom nasilju, izdržljivosti, preživljavanju. Njegov rep je tako postao glas generacije.

U oblasti novinarstva listovi Njujork tajms i Vašington post dobili su Pulicerovu nagradu za nacionalno izvještavanje zbog osvjetljavanja istrage o mogućim vezama između izbornog štaba predsjednika Donalda Trampa i ruskih zvaničnika.

Njujork tajms i Njujorker su osvojili Pulicera za izvještavanje u javnom interesu za izvještaje o Harviju Vajnstajnu i seksualnom izvještavanju koje je aktiviralo pokret #MeToo.

 

Izvor: RTRS