Девет особа је убијено, а 16 рањено у нападу у тржном центру у Минхену, изјавио је шеф полиције тог њемачког града Хубертус Андре и додао да је нађено и тијело нападача који је извршио самоубиство.

Нападач је био 18-годишњи Нијемац иранског поријекла, који није имао никакав криминални досије, и највјероватније је дјеловао сам, рекао је Андре.

Мотиви напада су “потпуно нејасни”, рекао је шеф полиције на конференцији за штампу и прецизирао да је нападач живио у Минхену и да је имао двојно држављанство.

“Прерано је рећи да ли је у питању терористички напад, као што је рекао Оланд, или дјело поремећене особе”, истакао је Андре и додао да међу погинулима има младих, а повријеђено је и неколико дјеце.

Он каже да је полиција пуцала у нападача и ранила га, али је он успио да побјегне, док је њемачка новинска агенција ДПА навела да је његово тијело касније пронађено на удаљености од око један километар од тржног центра, у којем се догодила пуцњава.

“Пронашли смо мушкарца, који је извршио самоубиство. Претпостављамо да је он једини нападач”, навела је полиција на свом налогу на Твитеру.

Полиција је раније вјеровала да су у нападу учестовала најмање три лица, али је Андре прецизирао да се испоставило да друге двије особе за које се мислило да повезане са нападом, нису са тиме имале апсолутно ништа, већ су само бјежале од пуцњаве.

На друштвеним мрежама објављен је снимак на којем се види мушкарац, обучен у црно, како излази из ресторана Мекдоналдс док пуца на људе, који бјеже.

Портпарол полиције у престоници Баварске раније је рекао да се сумња на тероризам, али полиција још увијек не тврди да постоје непосредне везе са исламистима.

То је други такав напад у Њемачкој ове недјеље. У понедјељак је 17-годишњи азилант напао сјекиром и ножем путнике у возу у баварском граду Вирцбургу, приликом чега су рањене четири особе и једна док је бјежала, а нападач је убијен.

Исламска држава преузела је одговорност за тај напад, иако њемачке власти вјерују да је тај нападач дјеловао сам.

 

Извор: Агенције