Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Igor Vidović rekao je da je nedavno održana prva promocija turističkih potencijala Srpske na prostoru Ruske Federacije naišla na veoma pozitivna reagovanja u Moskvi, dok su nadležni ruski organi najavili da će dalje promovisati turizam Srpske u Rusiji.

„Trgovinska komora /Rusije/ izrazila je želju da turističke potencijale koji su prezentovani i dalje širi svojim regijama i turističkim ponudama i turističkim sajmovima na kojima će učestvovati“, rekao je Vidović novinarima u Beogradu.

On je naveo da je to kontinuitet saradnje, kako Predstavništva Republike Srpske /u Moskvi/ tako i svih organa u Ruskoj Federaciji.

„Osim toga što su postoje prijateljski odnosi, posebno je i to što su oni sami istakli značaj kontakata predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom“, rekao je Vidović.

Prema njegovim riječima, najzanimljiviji je podatak da 45 miliona Rusa ode van granica Rusije. „Bilo bi dobro da zadržimo samo mali broj ruskih državljana. Mislim da će turizam Srpske imati potencijale u Ruskoj Federaciji“, dodao je Vidović.

On je naveo da ruske turiste sve interesuje i da je Srpska ponudila i planinski i banjski i vjerski turizam, avanturistički.

„Al,i u svakom slučaju treba obratiti pažnju da se mi u okviru regije –  Federacija BiH, Republika Srpska, Crna Gora i Srbija, možemo tu pojaviti u formi regionalnog turizma“, rekao je Vidović, koji je prisustvovao književnoj večeri na štandu Republike Srpske na Sajmu knjiga.

Nastup turističkih potencijala Srpske u Moskvi organizovan je u koordinaciji Trgovinske komore Rusije, Predstavništva Republike Srpske i Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske.

Osim turističkih agencija, Turističke organizacije Republike Srpske, bili su prisutni i predstavnici Ministarstva trgovine i turizma.

 

Izvor: Nezavisne novine