Protokol o prekidu vatre na istoku Ukrajine potpisan, koji je juče potpisan u Minsku, a stupio na snagu u 18 sati po lokalnom vremenu, za sada poštuju i Kijev i proruske snage, javljaju agencije.

Ukrajinske snage prekinule su vatru na istoku zemlje počev od 18 sati, saopštio je predstavnik Savjeta za nacionalnu bezbjednosti odbranu Ukrajine Andrej Lisenko.

„Shodno odluci koju je donio predsejdnik Ukrajine i naredbi načelnika Generalštaba, vojne jedinice Ukrajine koje se nalaze u zoni antiterorističke operacije prekinule su vatru u 18 sati po kijevskom vremenu“, rekao je on agenciji RIA Novosti.

Proruske snage Donjecke narodne republike obustavile su vatru, rečeno je ruskoj agenciji u štabu tih snaga.

„Ispunjavajući dogovoreno u Minsku, mi smo u 18 sati obustavili vatru. Ta odluka je dostavljena svim jedinicama“,naveli su u štabu proruskih snaga.

Međutim, kako izvještava dopisnik ruske agencije, i posle 18 sati kada je sporazum o prekidu vatre stupio na snagu, u rejonu Donjecka nastavljeni su pucnji, konkretno eksplozije granata u zoni fabrike azota u Kujbiševskom rejonu Donjecka.

Kako javlja Rojters, obustava vatre između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine se izgleda poštuje, uprkos nekim pucnjima u Donjecku.

Nekoliko minuta nakon što je prekid vatre stupio na snagu tri eksplozije čule su se sjeverno od Donjecka nakon čega je uslijedila sporadična mitraljeska i artiljerijska vatra ali je kasnije utihnula.

Borbe su se tokom dana vodile u dva žarišta u istočnoj Ukrajini – blizu strateške luke Marijupolj na Azovskom moru i sjevernije od Donjecka, uglavnom oko gradskog aerodroma koji ostaje u rukama ukrajinskih snaga, navodi britanska agencija.

Protokol o prekidu vatre na istoku Ukrajine potpisali su juče u Minsku predstavnici Ukrajine i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potvrdio je da je na sastanku Kontakt-grupe u Minsku potpisan sporazum o prekidu vatre i naredio ukrajinskim snagama da prekinu sukobe od juče u 18 sati (17 po srednjoevropskom vremenu).

On je, na marginama juče završenog samita NATO u Velsu, izjavio da je Ukrajina spremna da sprovede značajnu decentralizaciju vlasti i da radi sprovođenja potpisanog preliminarnog mirovnog protokola Donjeckoj i Luganskoj oblasti pruži ekonomske slobode, pravo na upotrebu jezika, kao i amnestiju u okviru političkog rješenja konflikta, prenio je Rojters.

Porošenko je, navodi britanska agencija, za danas najavio mogućnost oslobađanja zarobljenika.

„Očekujemo oslobađanje talaca u bliskoj budućnosti, najvjerovatnije će se to desiti sutra (danas)“, rekao je Porošenko.

Porošenko je rekao da je dogovoreno 12 koraka, uključujući decentralizaciju vlasti, kako bi u istočne regione sa pretežno ruskojezičnim stanovništvom nastupio mir i stabilnost.

Ukrajinska agencija UNN prenijela je Porošenkovu izjavu da će na osnovu potpisanog sporazuma u Minsku na sastanku Kontakt-grupe biti izrađena konkretnija Mapa puta sa detaljnim potezima za rešavanje konflikta na istoku zemlje.

Prema njegovim riječima, Ukrajina je spremna da amnestira „sve koji su uključeni u mirovni plan“.

„Uvjeren sam da je pokrenut mirovni proces“, rekao je on.

Predstavnici proruskih snaga saopštili su, međutim, da protokol o miru u Ukrajini ima 14, a ne 12 tačaka, prenosi RIA Novosti.

Itar-Tas s preneo je iz Minska izjavu premijera LNR Igora Plotnickog da na sastanku Kontakt-grupe budući status DNR i LNR nije razmatran i da je „uglavnom razgovarano o prekidu vatre“.

Predstavnica predsedavajućeg OEBS-a za Ukrajinu Hajdi Taljavini rekla je da su na sastanku postignuti dogovori o prekidu vatre i povlačenju snaga, razmeni zarobljenika i pružanju humanitarne pomoći.

 Izvor: Nezavisne novine