Vlada Republike Srpske predložiće da od iduće godine minimalna plata u Srpskoj bude 405 maraka umjesto sadašnjih 395 maraka.

Odluku će, u dogovoru sa predstavnicima radnika i poslodavaca, donijeti sredinom oktobra. Dok sindikalci smatraju da povećanje mora biti znatno veće, poslodavcima je i 10 maraka previše. Direktor fabrike obuće “Bema” Marinko Umičević kaže da je u tom sektoru teško zaraditi platu, a da ju većina u njegovoj kompaniji i ne zaradi jer ih je u svakom momentu minumum 120 na bolovanju. Očekuje od Vlade mjere kojima će podstaći radnike da rade, a ne da rad izbegavaju.

“Nije to u redu da mi stalno povećavamo najnižu platu. Tu platu treba zaraditi. Ti ljudi koji govore oko te najniže plate oni ne znaju da ta plata treba biti zarađena. I tih 400KM, a ne da padne sa nebesa. Mi sad polako sužavamo to između najniže i najviše plate i čovjek ima 400 KM i ode na bolovanje i njemu dobro”, rekao je Marinko Umičević.

Pošto minimalnu platu prima oko četiri odsto radnika, mnogim poslodavcima njena promjena ništa ne znači. Jedan od njih je i Saša Trivić, direktor kompanije “Krajina klas”. Uvjeren je da  je malo onih koji zaista rade za minimalanu platu i da je najviše poslodavaca koji dobar dio daje u kešu.

“Oni koji su realni poslodavci, koji isplaćuju plate, sasvim normalno je da neće imati nikakvu štetu jer su naše plate u najvećem dijelu iznad tog iznosa od 405 maraka. Postoje poslodavci koji zloupotrebljavaju najnižu platu i fiktivno isplaćuju najnižu platu, a razliku daju u kešu. I to za njih predstavlja opterećenje u smislu poreza i doprinosa”, rekao je Trivić.

Sindikalci ramišljaju drugačije. Svjesni su da je mnogo radnika koji minimalnom platom sklapaju kraj sa krajem pa im dodatnih 10 maraka ne bi pomoglo. Oko jednog se slažu sa poslodavcima, mjere koje Vlada najavljuje moraju biti ozbiljnije.

“Povećanje od 10KM ne znači ništa ljudima u oblasti tercijarnih zanimanja, trgovine, ugostiteljstva, građevinarstva. To su zanimanja gdje su izuzetno male plate i povećanje od 10KM ne znači ništa. Mislim da bi trebalo da se porazgovara o većem iznosu”, rekao je Goran Savanović iz Sindikata trgovine, ugostiteljstva i turizma.

Vlada je predložila povećanje najniže plate kako bi bila istovjetna naknadi za nezaposlene porodilje koje će od naredne godine imati pravo na mjesečnu naknadu od 405 maraka. Prema podacima Poreske uprave, za minimalac je u junu ove godine radilo nešto više od 11.000 radnika.

Izvor: atvbl.com