Влада РС усвојила је јуче информацију о стању у области прерађивачке индустрије за првих шест мјесеци ове године, у којој се наводи да је индустријска производња у Српској у односу на исти период 2015. године већа за 5,6 одсто.

 

Подручје прерађивачке индустрије у периоду јануар-јуни ове године у односу на исти период 2015. године забиљежило је раст физичког обима производње од 4,7 одсто, саопштено је из Владе.

Расту обима производње прерађивачке индустрије највише су допринијеле области прераде дрвета и производа од дрвета и плуте, осим намјештаја, производње предмета од сламе и плетарских материјала, производње коже и производа од коже, производње производа од гуме и пластичних маса, те електричне опреме.

Апсолутни број запослених у прерађивачкој индустрији у јуну ове године износио је 29.937 и већи је за 0,80 одсто или за 238 запослених у односу јуни 2015. године.

Најзначајнији раст броја запослених имале су производња рачунара, електронских и оптичких производа, производња папира и производа од папира, машина и опреме, прерада дрвета и производа од дрвета и плута, сем намјештаја, производња предмета од сламе и плетарских материјала и производња одјеће.

„Привредни субјекти из прерађивачке индустрије имају најзначајнији утицај на спољнотрговински биланс Републике Српске, јер су остварили 90 одсто укупно оствареног извоза Српске у првих шест мјесеци ове године“, наведено је у саопштењу.

Прерађивачка индустрија је остварила извоз већи за 11,6 одсто у односу на исти период 2015. године, док је у исто вријеме увоз прерађивачке индустрије растао по стопи од 0,8 одсто.

У првих шест мјесеци ове године прерађивачка индустрија је остварила обим спољнотрговинске размјене у износу од 2,88 милијарди КМ, што је за пет одсто више у односу на исти период 2015. године.

Спољнотрговински дефицит прерађивачке индустрије у првих шест мјесеци је смањен за 19,63 одсто у односу на исти период 2015. године.

Покривеност увоза извозом прерађивачке индустрије у првих шест мјесеци ове године износила је 72,4 одсто и већа је за 7,17 одсто у односу на исти период 2015. године.

Извор: Независне новине