Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je danas sa izvođačem radova – predstavnikom građevinske firme „Siga“ iz ovog grada Milivojem Šakotićem – ugovor o izgradnji Pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

Ćurić je ovom prilikom pojasnio da ugovor podrazumijeva dvije faze i lota, prvu koja obuhvata izgradnju manastirskog kompleksa oko crkve Svetog Vasilija, vrijednosti 1.220.000 KM bez PDV-a, a druga vidikovac iznad manastira, koji bi trebalo da košta 912.000 KM bez PDV-a.

„Prvi kompleks isključivo će služiti potrebama manastirske zajednice, a drugi – vidikovac namijenjen je za organizovanje različitih kulturnoumjetničkih i drugih programa. Rok za realizaciju ovog ugovora je 500 dana. Znate da je za finansiranje ovog projekta Vlada Srbije izdvojila 400.000 evra i taj novac je već na računu, a ostatak sredstava obezbijediće Vlada RS i Grad Trebinje u narednom periodu, naravno u skladu sa dinamikom izvođenja“, istakao je Ćurić.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo napominje da će zbog složenosti i delikatnosti planiranih radova biti formiran i poseban tim – od stručnih ljudi Gradske uprave, Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske, Zavoda za zaštitu spomenika i mještana – koji će svakodnevno pratiti relizaciju projekta.

„Trudimo se da od sela Mrkonjići napravimo svetilište u koje će dolaziti hodočasnici iz cijele jugoistočne Evrope. Radimo nešto što zaista ostaje za istoriju, a zbog toga smo i dali duži rok – 500 dana. Ovdje ima dosta stvari koje se moraju raditi zaista precizno – od kamenorezačkih i krovopokrivačkih do radova na različitim detaljima“, istakao je on.

Rikalo dodaje da će u narednim fazama razvoja pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima biti izgrađen i parohijski dom na mjestu stare osnovne škole te parking sa toaletima, kako bi centar mogao da primi i već broj posjetilaca.

„Uvjeren sam da će se s vremena na vrijeme pojavljivati donatori sa željom da duhovnom centru nešto daruju. Ovo će, dakle, biti kompleks koji će se stalno dograđivati“, istakao je Rikalo.

 

Izvor: Grad Trebinje