С намјером да се постигне општи консензус поводом изградње Централног спомен обиљежја бораца Невесиња и Херцеговине, начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, организовао је јуче у згради Општине састанак општинског руководства са представницима релевантних борачких категорија – Општинске борачке организације, Ратних ветерана Невесиња, Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе и Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Авдаловић је подсјетио да се идеја о изградњи Централног спомен обиљежја јавила 2001. године, када је одржана и јавна расправа на којој је пуну подршку добило идејно рјешење познатог београдског вајара проф. Миодрага Живковића.

Приликом опредјељивања за овај рад, члан жирија, владика захумско-херцеговачки Атанасије  рекао је да овај споменик  представља „ величанствени симбол моралне снаге херцеговачких устаника у њиховој истрајној и праведној борби за слободу“.

– Веома ми је битно да се постигне висок степен сагласности о идејном рјешењу споменика, како би се што прије ушло у овај значајан пројекат и почела његова изградња – истакао је  Авдаловић прецизирајући да се 5-6 мјесеци након потписивања уговора може започети са реализацијом ове величанствене скулптуре, која ће објединити историју нашег народа од славне Невесињске пушке до посљедњег Отаџбинског рата.

spomenik 3

Споменичка скулптура биће висока 4,55 метара са постаментом у габариту основе скулптуре висине од 70-100 цм, од камена. Укупна цијена израде Спомен обиљежја износила би 74 000 евра, ливење 44 000 евра, као и ауторски хонорар. Међутим, професор Живковић је одлучио да свој хонорар редукује на 30 000 евра, да, како је рекао, помогне реализацију овог значајног објекта из историје нашег народа.

Борачка удружења подржала су начеников приједлог да Спомен обиљежје буде изграђено на Градском тргу. Очекује се и њихова потврда у писменој форми до наредне сједнице СО Невесиње, заказане 31. јануар, када ће се на дневном реду наћи и Приједлог одлуке о изградњи Централног спомен обиљежја.

-Уколико одборници на фебруарској сједници усвоје одлуку о изградњи споменика ми бисмо могли имати споменик за Митровдан текуће године – наговијестио је Авдаловић.

На састанку је било је говора и о обнови Споменика слободе изграђеног 1928. године, а порушеног 1941. од стране усташа, што  је такође наишло на подршку присутних  и спремност да се о томе размишља у догледно вријеме.

Извор: Радио Невесиње