S namjerom da se postigne opšti konsenzus povodom izgradnje Centralnog spomen obilježja boraca Nevesinja i Hercegovine, načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, organizovao je juče u zgradi Opštine sastanak opštinskog rukovodstva sa predstavnicima relevantnih boračkih kategorija – Opštinske boračke organizacije, Ratnih veterana Nevesinja, Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe i Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Avdalović je podsjetio da se ideja o izgradnji Centralnog spomen obilježja javila 2001. godine, kada je održana i javna rasprava na kojoj je punu podršku dobilo idejno rješenje poznatog beogradskog vajara prof. Miodraga Živkovića.

Prilikom opredjeljivanja za ovaj rad, član žirija, vladika zahumsko-hercegovački Atanasije  rekao je da ovaj spomenik  predstavlja „ veličanstveni simbol moralne snage hercegovačkih ustanika u njihovoj istrajnoj i pravednoj borbi za slobodu“.

– Veoma mi je bitno da se postigne visok stepen saglasnosti o idejnom rješenju spomenika, kako bi se što prije ušlo u ovaj značajan projekat i počela njegova izgradnja – istakao je  Avdalović precizirajući da se 5-6 mjeseci nakon potpisivanja ugovora može započeti sa realizacijom ove veličanstvene skulpture, koja će objediniti istoriju našeg naroda od slavne Nevesinjske puške do posljednjeg Otadžbinskog rata.

spomenik 3

Spomenička skulptura biće visoka 4,55 metara sa postamentom u gabaritu osnove skulpture visine od 70-100 cm, od kamena. Ukupna cijena izrade Spomen obilježja iznosila bi 74 000 evra, livenje 44 000 evra, kao i autorski honorar. Međutim, profesor Živković je odlučio da svoj honorar redukuje na 30 000 evra, da, kako je rekao, pomogne realizaciju ovog značajnog objekta iz istorije našeg naroda.

Boračka udruženja podržala su načenikov prijedlog da Spomen obilježje bude izgrađeno na Gradskom trgu. Očekuje se i njihova potvrda u pismenoj formi do naredne sjednice SO Nevesinje, zakazane 31. januar, kada će se na dnevnom redu naći i Prijedlog odluke o izgradnji Centralnog spomen obilježja.

-Ukoliko odbornici na februarskoj sjednici usvoje odluku o izgradnji spomenika mi bismo mogli imati spomenik za Mitrovdan tekuće godine – nagovijestio je Avdalović.

Na sastanku je bilo je govora i o obnovi Spomenika slobode izgrađenog 1928. godine, a porušenog 1941. od strane ustaša, što  je takođe naišlo na podršku prisutnih  i spremnost da se o tome razmišlja u dogledno vrijeme.

Izvor: Radio Nevesinje