Licitacijom je na prodaju ponuđeno 13 nekretnina, ukupne procenjene vrednosti oko 4,8 miliona KM, a među njima su i zgrade pošte u Kalinoviku i Šipovu.

Javno nadmetanje je zakazno za 23. april i održaće se u prostorijama preduzeća u Banjaluci, Trebinju, Doboju, Zvorniku, Prijedoru, Foči, Sokocu i Bijeljini.

Da li će za sve ponuđene nekretnine biti zainteresovanih i koliko će oni biti spremni da ih plate, veliko je pitanje, smatraju poznavaoci prilika na tržištu, jer su kvadrati koje “Pošte RS” nude uglavnom precenjeni.

Na prodaju su ponuđene najrazličitiji objekti, od stanova na mansardi do nedovršenih poslovnih zdanja i poštanskih zgrada.

Tako je zgrada pošte u Kalinoviku od 590 kvadrata, u paketu sa placem od 858 kvadrata, ponuđena po početnoj ceni od 192.660 KM.

Načelnica Kalinovika Mileva Komlenović šokirana je ovom vešću, jer je o prodaju pošte niko nije obavestio.

Nemam komentara, niti išta znam o tome – rekla je, vidno iznenađena, Komlenovićeva. Zanimljivo je da su i načelnica Mileva Komlenović i direktorka “Pošta RS” Jasminka Krivokuća partijske drugarice iz SNSD-a.

Na vest da se zgrada pošte prodaje za 192.000 KM, građani Kalinovika komentarišu da je po toj ceni “mogu prodavati 192 godine”.

– Ovde stoje prazne zgrade, ne možeš prodati stan u novogradnji, a kamoli poštansku zgradurinu napravljenu pre 40 godina – komentarše jedan od njih.

I pošta u Šipovu, ide na doboš, ali načelnik ove opštine SNSD-ovac Milan Kovač nije nimalo iznenađen. Naprotiv, tvrdi da je prodaja zgrade pošte “odličan poslovni potez”, od koga će imati koristi i opštinski budžet i “Pošte RS” i građani Šipova.

– Ovaj sadašnji objekat za poštu je prevelik, a održavanje i grejanje za 800 kvadrata puno košta. Pošta u Šipovu je je izgrađena krajem osamdesetih, pre nego što su internet i mobilna telefonija  stigli u naše krajeve, u vreme kad je pošta bila glavna za komunikacije, a Šipovo imalo 20.000 stanovnika. Danas ovde živi upola manje, mahom starijih ljudi – kaže Kovač i dodaje da je sa “Poštama RS” je dogovorio da oni svoje šaltere presale u novu zgradu opštine. Već je rezervisan prostor, koji će im opština prodati. Kolika će biti cena i kvadratura, Kovač još ne otkriva piše Srpska info.

– Imaćemo u opštini i kancelarije Finda PIO, Geodetske uprave, zdravstvenog osiguranja, šalter banke. Uglavnom, sve će službe potrebne građanima biti na jednom mestu i pod istim krovom – kaže Kovač.

Zgrada pošte u Šipovu ima 803 kvadrata poslovnih prostora u prizemlju i na dva sprata, sa garažom od 38 kvadrata i placem od 1.220 kvadrata, i nalazi uz novi kružni tok u centru grada.

Načelnik tvrdi da bi bilo idealno da se tu otvori tržni centar, ili hostel.

– Hosteli su nam baš potrebni, jer ovo je turističko mesto s brojnim prirodnim lepotama, a nemamo ni jedan hotel – zaključuje Kovač.

Ipak, prizanje da nijedan razuman trgovac ni ugostilj neće dati za poštansku zgradu u Šipovu skoro 660.000 KM, jer to nema ekonomske logike.

– Preskupo je, ovde mali stan u novogradnji košta maksimum 1.000 KM po kvadratu – priznaje Kovač.

Najskuplje zdanje koje na prodaju nude “Pošte RS” je nezavršen stambeno poslovni objekat u Sokocu, procenjen na skoro milion KM.

Izgradnja ovog objekta od skoro dve hiljade kvadrata, započeta je 2002. godine, a obustavljene 2006.

Pet godina kasnije izvršena je sanacija, kako bi se građevina spasila od propadanja. Kada je završi, potencijalni investitor će u ovoj zgradi imati na četiri etaže ukupno 12 stanova i lokala.

“Pošte RS” prodaju najviše poslovnih prostora i to u Bileći, Srebrenici, Kozarcu, Vlasenici, Srpcu, Rogatici i Derventi. Najveći lokali koji se prodaju datiraju iz doba Titove Jugoslavije.

U Bileći je poslovna zgrada od 1.440 kvadrata, izgrađena 1985. godine, a u Vlasenici je poslovni objekat od 1.042 kvadrata podignut 1980. godine.

U ovoj kategoriji najskuplji je poslovni objekat u Srebrenici, u Ulici Maršala Tita, takođe izgrađen 1980. godine, na pozamašnih 805 kvadrata, koji se ceni 680.000 KM. U Rogatici “Pošte RS” prodaju restoran “Plavi biser”, takođe iz Titovog doba.

“Pošte RS” prodaju između ostalog i stan u Novom Goraždu, postdejtonskoj patuljastvoj opštini, sa sedištem u selu Kopači.

U ovom mestu sa svega nekoliko stambenih zgrada, na licitaciji se nudi stan u potkrovlju od 63 kvadrata, po početnoj ceni od 47.766 KM. Na prodaju je i stan u centru Bijeljine od 43 kvadrata za nešto više od 50.000 maraka.

Direktorica u inostranstvu

Zbog čega je menadžment preduzeća “Pošte RS”, koje je u većinskom vlasništvu Republike Srpske, odlučilo da, u jednoj licitacij, proda čak 13 nekretnina, za javnost će ostati tajna. Na pitanja vezana za ovu veliku rasprrdaju nismo dobili odgovore.

Kako je u telefonskom razgovoru rekla portparolka preduzeća Milena Kvočka, direktora Jasminka Krivokuća je “na putu izvan BiH” i vraća se tek iduće nedelje, a niko drugi nije ovlašten da, bez njenog odobrenja daje informacije. Tako smo ostali uskraćeni i za objašnjenje zašto je preduzeće gradilo stanove koje sada prodaje i ko je u njima stanovao,  te za šta je namenjen nova od prodaje nekretnina.

Kako su ranije prisali mediji, “Pošte RS” već godinama kubure sa finansijama i žale se da teško naplaćuju potraživanja za poštanske usluge od budžetskih korisnika. Planom poslovanja preduzeća za ovu godinu predviđeno je uzimanje kredita od pet miliona KM, a otprilike tolika je i procenjena vrednost nekretnina koje prodaju.

Izvor: Blic.rs