Teret trudničkog i porodiljskog bolovanja treba da preuzme u potpunosti Vlada, smatraju poslodavci. Problem nemaju sa ženama koje zbog trudnoće odlaze na bolovanje, već što doprinose mora da plati poslodavac. Plaše se, ako se nastavi ovako, da neće biti u mogućnosti isplaćivati obaveze.

Zbog toga hitno zahtjevaju da se trenutna situacija promijeni.

“Ne može privreda, ne može poslodavac za to vrijeme imati neke obaveze. Ako govorimo o natalitetu i želji svih nas da pospješimo na sve načine rađanje, na ovaj način na koje je riješeno, mi spriječavamo žene da se odlučuju na rađanje, nisu sigure da će imati pravo na platu za vrijeme trudničkog bolovanja”, kaže Dragutin Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca RS.

Mi smo uradili dosta toga i izašli u susret poslodavcima, kaže ministar zdravlja. Čvrsto obećanje da će doći do izmjena u važećem zakonu, nije dao. Ipak, obećava rješenje. Najviše, kaže, zbog nataliteta u Srpskoj.

“Mi smo poslodavce poprilično oslobodili da oni ne plaćaju na 200 KM ni poreze ni doprinose i da je bilo poprilično oslobađanja kada su u pitanju poslodavci, očekujući da će oni da povećaju plate, da na taj način ojačaju socijalne fondove. Tražićemo rješenje, svakako ćemo porodilje i žene zaštititi”, rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Rješenje morate naći odmah, kaže direktor tvornice obuće Bema, u kome je zaposlenje pronašlo preko 1000 žena. Trenutno ih je 80 u drugom stanju, pa se direktor bacio u računanje koliko ga to sve košta. Najbolje bi bilo, kaže Umičević da se osnuje samo fond za trudnice, jer su fabrike postale ustanove koje mogu parirati socijalnim.

“Ponovo farike postaju socijalne ustanove, zna se da fond plaća 70 % u netu bolovanje, a 100% za porodilje u brutu i to se kasni određeno vrijeme i na to hvala Bogu, nemamo kamate. Međutim, šta se dešava, sve i jedna djevojka čuva trudnoću. Tvornica obuće Bema nikada nije dala niti će dati otkaz nijednoj trudnici. Mi to jednostavno ne možemo više da finansiramo”, kaže Marinko Umićević, direktor fabrike obuće “Bema”

Da ne bi došli u situaciju da trudnice ostave na cjedilu, novi zakon jedino je rješenje, kažu poslodavci. Ubjeđeni su bi i te kako uticao na natalitet Srpske.

Izvor: atvbl.com