Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske ne traže identičan zakon o radu kao u Federaciji BiH, kaže potpredsjednik Unije, Saša Trivić.

 

Poslodavci očekuju sasvim normalan zakon do kojeg bi trebalo doći razgovorom i dijalogom i mi se nadamo da će uz međusobno uvažavanje i razmjenu mišljenja doći do izrade zakona, te da neće biti potrebe za protestima, kaže potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić.

Trivić dodaje da se uz razgovore i sadašnji prijedlog tj. radni materijal koji je Vlada proslijedila socijalnim partnerima na razmatranje može dovesti u fazu da bude bolji nego što je to u Federaciji BiH.

“Naša želja nije da umanjujemo radnička prava, nego da spriječimo mnoge nejasnoće koje su se na našim sudovima pojavile, tumačeći sadašnji zakon o radu”, kaže Trivić.

Novim zakonom o radu neće doći do značajnog umanjenja radničkih prava, dodaje Trivić.

“Naš cilj je da konačno poslije pet godina pokušaja, razgovaramo o Zakonu. Očekujemo da će Vlada aktivirati sve svoje resurse kako bi se što prije došlo do novog Zakona o radu“, ističe Trivić.

Između ostalog iz Unije traže da se Zakonom reguliše kako radnik ulazi i izlazi iz radnog odnosa, te da svako snosi odgovornosti za svoj dio posla.

“Znamo da postoje i dobri i loši poslodavci, kao i radnici, ali mi ćemo nastojati zakonskim rješenjima spriječiti i jedne i druge da negativno utiču na poslovnu klimu i na razvoj privrede Republike Srpske”, kaže Trivić.

Trivić naglašava da poslodavci od Vlade traže smanjenje poreza i doprinosa, navodeći da su, kako kaže, poslodavci iznijeli teret krize u Srpskoj.

Izvor: 6yka.com