U posljednje vrijeme sve više je Rusa koji su zainteresovani ne samo da kupe neki stambeni objekat ili plac već i da se nasele u Trebinju.

 

 

Bračni par Andrej Dječanka i Anastasija Astahova kupili su nekadašnji motel „Jazinu“, u trebinjskom prigradskom naselju Lastva. Ovi lastvanski Rusi stigli su iz Moskve, kako kažu, iz centra tog grada, javlja Radio Slobodna Evropa.

„Moj otac je živio i radio u Sarajevu. Pred kraj života mi je pokazao ovaj grad. To je bio posljednji put da smo zajedno putovali. Tada sam poželio da napravim nešto ovdje. Prvo sam kupio kuću, za sebe i za svoju porodicu, i sad ovdje hoću da napravim neki posao“, kaže Andrej Dječanka.

„Ovo je lijepo mjesto za uživanje i život. Sve je blizu, nema gužve, dobra je hrana. Najvažnija stvar, a to je i meni najvažnije, jeste da je sigurno. Sigurno je za djecu, za žene, sigurno je za ljude koji dođu“, dodaje Anastasija.

Kvadrat zemljišta u centru Trebinja je 100 evra, na periferiji i van grada kreće se oko 20 evra, dok je vrijednost stambenog prostora u novogradnji između 700 do 900 evra.

„Zainteresovanost je sve veća“, kaže Vaso Milić, vlasnik agencije za trgovanje nekretninama. „Sve je više Rusa koji prodaju nekretnine u Crnoj Gori, sele se u BiH, a najviše u Trebinje. Obilazili smo ovih dana dio Vrbnice na Zelengori, na nadmorskoj visini 1.200 metara, jer to je prava klima za ljude s astmom. Vjerovatno će se dio njih odlučiti i na veće površine zemlje i dovesti svoje sunarodnike.“

Galina Bočkareva je kupila stan u Trebinju. Stigla je iz Kazanja.

„Zadovoljna sam sa svim. A ovdje je odlično za život. Super“, komentariše Galina.

Osim Rusa, u Trebinju imovinu kupuju i Česi. Njihov interes su stare devastirane kamene kuće. Renoviraju ih upravo u nekadašnjem stilu, koristeći isključivo kamen i drvo. Kada ih pitate šta ih je privuklo u grad na Trebišnjici, jednostavno će odgovoriti – sve!

„Dobra lokacija, super klima, super ljudi – hrana – oooh – pršut, loza super, travarica super, miješano meso super“, priča Radek Endrle iz Praga.

 

Plaćali kvadrat do 8.000, a sada prodaju po 1.600 evra

Stanove i vile Rusi su u Budvi kupovali po cijeni od 3.000 do 8.000 evra, a sada ih prodaju po 1.600 evra po kvadratnom metru.

Budva, crnogorska turistička meka, više nije što je 2007. bila. Rusi masovno rasprodaju svoje nekretnine. Najatraktivnije vile u blizini plaže Jaz, u Bečićima sa bazenima, čija je površina od 250 do 300 kvadrata, nude se za 200.000 do 300.000 evra.

Porez na nekretnine jedan je od razloga zašto iz Crne Gore odlaze kupci. Ekonomska kriza i nerealno visoke cijene nekretnina, kao i veliki broj novoizgrađenih objekata razlog su pada prodaje.

„Nedavno mi se požalio jedan Rus, koji ima 7 stanova, da ih sve prodaje. Kupio ih je po cijeni od 3.500 evra po kvadratu, a sada ih prodaje za 1.600. Nakupilo mu se 25.000 evra poreza pa je odlučio sve prodati“, rekao je stanovnik Budve.

 

Izvor: Nezavisne novine, Foto: HP