Zabranjena je proizvodnja i prodaja torti s likovima iz popularnih crtanih filmova. Ako nastavite, slijedi tužba i kazna od 13.000 do 39.000 evra.

Ovo je sažetak obavještenja koju su krajem oktobra dobile gotovo sve poslastičarnice u Hrvatskoj sa adrese advokatske kancelarije.

 

 

Većina njih je do sada po narudžbini za dječije rođendane pravila torte s likovima Elze i Ane iz Zaleđenog kraljevstva, Nindža Kornjača, Sunđer Boba, Pepa Praseta, ali i filmske franšize Ratovi zvijezda.

Međutim, kako su ih obavijestili advokati, riječ je o kršenju autorskih prava jer su navedeni likovi zaštićeni, a ukoliko nastave da prave torte sa njihovim likom kazna je između 100.000 i 300.000 kuna, piše Jutarnji list.

Obavještenje su dobili od advokatskog društva, prema zahtjevu kompanije „Fan Kejk Fektori“ u Hrvatskoj, a koja jedina ima pravo prodaje zaštićenih likova jer su ekskluzivni partner nosioca Diznijeve licence.

„Počeli smo s distribucijom zaleđenih torti na kojima se nalaze spomenuti likovi, a torte prodajemo u velikim trgovačkim lancima. Naša kompanija je ekskluzivni partner grupe, što podrazumijeva da se moramo pridržavati strogih propisa i standarda koje propisuje Dizni“, navode u ovoj kompaniji.

„Uslovljavaju nas da sve na torti bude prema strogo određenim mjerama, od slova teksta pa do boja likova“, rekao je direktor Tomislav Ljutić.

Dopis je dobila i Ana Marcelić, vlasnica zagrebačke poslastičarnice Fensi kejk.

„Zgroženi smo tom odlukom koju smatramo neutemeljenom i nepravednom. Radi se o ogromnom gubitku za nas, jer su kazne užasne, a teško je kupcu objasniti zašto se to više ne može. Odnosno, jedno je roditeljima objasniti, ali kako objasniti pravno pitanje djeci koja vrište jer žele upravo Elzu na svojoj rođendanskoj torti“, ispričala je ona.

Poslastičare najviše zbunjuje nedorečenost propisa jer im, kažu, niko sa sigurnošću nije znao da objasni gdje su granice. Na primjer, neki smatraju da i dalje mogu da naprave običnu tortu na koju može da se postaviti figurica ili jestiva slika s likovima iz spomenutih crtanih filmova, ali na tortu mora da je stavi kupac. Drugi, pak, smatraju da su torte ručni rad, pa se pitaju kako zbog toga podležu autorskom djelu.

Upravo kako bi razjasnili šta se smije, a šta ne, predstavnica poslastičara u Udruženju ugostitelja Martina Dumančić navodi kako su pokrenuli postupak preko advokatske kancelarije zatraživši uvid u ugovor koji je sklopila kompanija „Fan kejk fektori“.

„Dobili smo dvosmislen odgovor iz advokatskog društva koje zastupa ovu kompaniju kad smo zatražili pojašnjenje šta se sve podrazumijeva pod zaštićene likove, odnosno odnosi li se to i na prodaju bilo kojih figurica, likova i slika iz navedenih crtanih filmova. Međutim, na naše pismeno pitanje odbili su da pojasne tačno na šta se sve odnosi“, rekla je Dumančićeva.

Ukoliko poslastičari nastave s praksom, postoje određene mjere koji će oni pod ugovornom obavezom sa „Diznijem“ morati da pokrenu.

„Bilo ko na čijem se proizvodu nalaze junaci iz crtanih filmova to ne smije da radi jer za to nije dobio odobrenje autora“, objašnjava Ljutić.

 

Izvor: Nezavisne novine