Polaganje vozačkog ispita u Bosni i Hercegovini već naredne godine biće i upola skuplje, ukoliko Savjet ministara usvoji Pravilnik i tako definiše najnižu cijenu jednog časa.

Dugo se za to bore u Asocijaciji autoškola BiH. Šta će to u obuci biti novo, još ne preciziraju, ali je, kažu, poželjno da broj časova bude isti u svim školama.

“Porašće broj sati, koje je često puta trebalo i povećati.Naš kandidat mahom prolazi 300 km u prosjeku, nema ni toliko. A u zemljama Evrope najmanje prođe preko 1.500”, kaže Zdravko Ivić, Asocijacija autoškola Bosne i Hercegovine.

U auto-školama i Udruženju za unapređenje saobraćaja Srpske pričaju da kandidatima već obezbjeđuju osnovnu obuku i neophodan broj časova. Poskupljenje bi, kažu, odgovaralo samo trojici ljudi, koji su članovi Asocijacije, a te pare bi, tvrde, išle u džepove vlasnika škola.

“Isti su predavači, ista su vozila, isti je fond časova, trajanje časa je isto. Potpuno sve ostaje isto, i moramo objasniti građanima zašto poskupljuje vozački ispit za 300 maraka”, navodi Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje saobraćaja RS i vlasnik autoškole.

Šta bi se postiglo tim poskupljenjem danas nam nisu odgovorili ni iz Ministarstva saobraćaja BiH. Po istraživanjima, mladi vozači su sa sadašnjom obukom tek na petom mjestu kao uzročnici saobraćajnih nezgoda.

“Što se tiče usluge, pružanja obuke, vožnje i teoretske nastave, to je sve fenomenalno. Ne može biti bolje. Sasvim sam zadovoljan. Poskupljenje je skroz nepotrebno. Mislim da su i sadašnje cijene skupe, a kada bi još poskupilo mislim da pola mojih drugara sebi ne bi moglo ni da priušti obuku iz vožnje”, rekao je Neven Rogić, kandidat.

Vlasnici auto-škola su se prije pet godina izborili da sami određuju nanižu cijenu polaganja ispita. Od iduće godine i vlasnici autoškola u Hrvatskoj će sami određivati cijene svojih usluga.

Izvor: atvbl.com