Regulatorna Komisija za energetiku Republike Srpske u ponedjeljak će ponovo razmatrati zahtjev „Elektroprivrede RS“, odnosno njenih zavisnih preduzeća, za poskupljenje struje, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

 

 

Potvrda ove informacije može se pronaći i u objavi na službenom sajtu RERS-a da će se na sjednici, koja je zakazana za 14. mart, biti razmatran način postupanja po zaključku broj 01-213-53/15/V-2-126 od 30. juna 2015. godine.

Tim zaključkom RERS je lani poništila svoju odluku o poskupljenju struje u Srpskoj koja je trebalo da stupi na snagu 1. jula 2015. godine. Na taj korak Komisija se odlučila nakon ogromnog negodovanja u javnosti, a uz obrazloženje da je većini članova RERS-a istekao mandat.

CAPITAL je prošle sedmice uputio pitanje RERS-u „da li će na jednoj od narednih sjednica ponovo razmatrati zahtjev „Elektroprivrede RS“ i njenih zavisnih preduzeća za poskupljenje struje u RS“, na šta su u Komisiji odgovorili da sve odluke iz regulatorne nadležnosti donose na redovnim sjednicama te da se obavještenje o održavanju redovne sjednice objavljuje na oglasnoj tabli i njihovoj internet stranici pet dana prije održavanja sjednice.

„Za sada nije zakazano održavanje redovne sjednice na kojoj će se razmatrati zahtjev „Elektroprivrede RS“ i njenih zavisnih preduzeća za poskupljenje struje u Republici Srpskoj. O svim aktivnostima koje se odnose na Vaša pitanja, javnost će biti blagovremeno obaviještena“, rekli su CAPITAL-u prošle sedmice u Komisji.

Ništa konkretniji nije bio ni ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić koji je, takođe, prošle sedmice za CAPITAL rekao da Vlada nije razmatrala ovo pitanje.

„Tarifni postupak kojim se može promijeniti cijena i priznati određeni troškovi koje imaju naša distributivna i proizvodna preduzeća je stvar Regulatorne komisije koja otvara i vodi postupak i donosi određeni stav. Oni još uvijek nisu to pokrenuli, niti su na bilo koji način to pitanje usmjeravali prema Vladi, do danas“, rekao je Đokić.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da su privrednici apsolutno protiv povećanja cijena struje, prije svega, jer i dalje postoji dovoljno prostora za unutrašnje uštede unutar zavisnih preduzeća ERS.

„Takođe, ranija najava poskupljenja je, jednim dijelom, pravdana i zbog velikih izdvajanja zavisnih preduzeća po osnovu „solidarnog poreza“, a te obaveze više nemaju. Zbog svega toga privrednici očekuju da ERS nađe način da unutrašnjim uštedama riješi pitanja nedostatka novca, a ne povećanjem cijene struje“, kazao je Blagojević.

CAPITAL je ranije objavio da su skoro sva proizvodna preduzeća iz sastava ERS u prošloj godini katastrofalno poslovala i njihov ukupan gubitak lani je iznosio 39,2 miliona KM.

Izvor: capital.ba