U gradskoj upravi juče je povodom dvodnevne manifestacije “Dani Vojvodine u Trebinju”, održana konferencija za novinare kojoj su prisustvovali predstavnici Grada Trebinja, gosti iz Vojvodine i Republike Srpske.

Cilj dvodnevne manifestacije, koja se po prvi put održava u gradu na Trebišnjici, je predstavljanje bogate turističke ponude Vojvodine privredi, stanovništvu i turistima u Trebinju.

Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine grada Trebinja je naveo da su Dani Vojvodine prilika da se građanima Trebinja i brojnim turistima predstave turistički potencijali Vojvodine.

„Ovo je ujedno i prilika za jačanje tradicionalnih veza između Hercegovine i Vojvodine, koje imaju, prije svega, kulturni karakter, a ujedno otvaraju i mogućnosti za unapređenje tih veza u svakom drugom pogledu, a na prvom mjestu mislim na njihov privredni karakter“, naveo je Banjak.

Borko Đurić, predsjednik Privredene komore RS je istakao da su Dani Vojvodine značajna manifestacija kojoj bi se trebalo posvetiti i ubuduće. Smatra da je zajednički rad veoma važan za budući razvoj turizma u regionu.

„Turistički proizvod treba zauzeti strateško mjesto u našem privrednom sistemu s obzirom da nemamo mogućnosti da se industrijski nosimo sa velikim sistemima, ali imamo mogućnosti da prirodno bogatstvo koje imamo objedinimo, uvežemo, pri tom koristeći i ono što se zove zavičajne veze. Kroz zajedničke projekte, uvezivanjem svih raspoloživih potencijala, možemo da damo jedinstvenu ponudu sve zahtjevnijim domaćim i turistima iz svijeta“, istakao je Đurić.

Marko Radić, direktor Turističke organizacije grada Trebinja je naveo da su turisti iz Srbije i Vojvodine na prvom mjestu po broju ostvarenih noćenja u Trebinju u ovoj godini te da je to, pored ostalog, rezultat dosadašnje saradnje.

„Mi smo česti gosti u Srbiji i Vojvodini, učestvujemo na sajmovima, njihovi  turisti dolaze u Trebinje. Ta spona je jasna kada je turizam u pitanju i ovo je još jedan dodatak cijeloj toj priči – da još više učvrstimo našu saradnju i da kroz ovakve susrete stvaramo još bolje uslove za razmjenu turista i ideja i projekta koji mogu da obogate turističke ponude“, rekao je Radić.

On je najavio da će u oktobru trebinjska Turistička organizacija zajedno sa Turističkom organizacijom RS učestvovati na sajmu u Vojvodini.

Nataša Pavlović, direktorica Turističke organizacije Vojvodine je navela da je manifestacija Dani Vojvodine prilika da se uporede neke zajedničke turističke ponude Hercegovine i Vojvodine.

„Mi ćemo tokom ovih dana imati priliku da uporedimo neke zajedničke turističke proizvode. Recimo ovih dana će biti prilika da ukrstimo čaše vranca, koji je tipično vino za Hercegovinu ili blatine sa našom frankofkom ili eventualno žilavka i rizling da ukrste snage“, istakla je Pavlovićeva.

Ona je navela da je Novi Sad omladinska prijestonica Evrope za 2019. godinu i Evropska prijestonica kulture u 2020.

„Subotica sa Palićem će dobiti veliki akva park, tako da su ovo sve zajednički pravci u kojima možemo djelovati ubuduće. Zajednički regionalni proizvodi će postojati. Turisti iz regiona su najznačajniji turisti. Mi znamo čime raspolažemo – to su bogato kulturno nasljeđe, gastronomija i vinski putevi, aktivni odmor a to je i ono što nas spaja i na čemu ćemo raditi u narednom periodu“, dodala je ona.

Na manifestaciji će osim Turističke organizacije Vojvodine učestvovati vojvođanski vinari i ugostitelji, članovi Privredne komore Vojvodine, Novosadskog sajma, turističkih organizacija Vršca, Subotice, Šida, Iriga, Salaša, Čeneja, privrednici, udruženja i delegacije Pokrajinske vlade Vojvodine.

Manifestacija će biti nastavljena okruglim stolom „Pravci zajedničkog djelovanja u turizmu između RS i Vojvodine“, a u popodnevnim časovima, na gradskom korzou, biće predstavljeni turistički potencijali Vojvodine građanima Trebinja i brojnim turistima.

Posjetioci i danas mogu uživati u prezentaciji turističke ponude Vojodine, od 11 do 17 časova.

Izvor: Grad Trebinje