Ниједна особа са евиденције незапослених у РС није одбила ове године понуђено радно мјесто, док је претходне године само један незапослени одбио посао, а самим тим је и обрисан са евиденције, потврдили су у Заводу за запошљавање Републике Српске.

У РС је примјетна тенденција смањења броја оних који не прихватају понуђена радна мјеста, јер је примјера ради, 2012. године “ухљебљење” одбило око 100 незапослених.

Славко Чамбер, предсједник Удружења незапослених, каже да онај коме треба посао, он га не одбија, као и да Завод ријетко коме и понуди посао јер је запошљавање “преко штеле”, нажалост, доминантно.

Ипак, ако неком незапосленом понуде посао, а он неоправдано одбије да прихвати понуђено запослење у мјесту пребивалишта или на удаљености од 50 км од мјеста пребивалишта, које одговара његовим стручним квалификацијама и радним способностима, брише се са евиденције и не може се наредних 12 мјесеци поново пријавити Заводу за запошљавање.

Разлози одбијања запослења могу бити незадовољство висином плате или врстом послова на које се лице упућује, али и личне природе, с тим што је управо тај основ пресудан да се послодавцу каже: “Не, хвала.”

У разговору са незапосленим које смо затекли испред бањалучког бироа сазнајемо да има много оних којима никад није понуђен ниједан посао.

Дипломирани журналиста и комуниколог, са просјеком оцјена девет, а који је желио да остане анониман, на бироу за запошљавање се налази већ 42 мјесеца, а каже да му за то вријеме никада нису понудили неко радно мјесто.

“Када дођем на биро, радница узме књижицу и удари један у низу печата. Сад их из шале питам: Госпођо, има ли шта за мене? На шта једино добијем љутити поглед шалтерске раднице”, каже овај млади Бањалучанин.

Према доступним подацима, на бироу укупно 45.301 незапослени чека посао.

Извор: capital.ba