Mnogim mladićima u Njemačkoj savršeno je zanimanje automehaničar. Pitate li se zašto, odgovor će svakako biti zadovoljavajući jer zavarivanje, zavrtanje i poliranje automobila do visokog sjaja u ovoj njemačkoj firmi nosi izvrsnu zaradu i uslove.

Autokuća Gramsamer nalazi se oko 25 kilometara istočno od München-a u Erdinger Moosu. Automehaničarska radionica savremenog izgleda s benzinskom pumpom i prodajnim centrom u vlasništvu je Manfreda Leonhard Gramsamera koji zapošljava oko 20 radnika među kojima je šest naučnika. Podmlatka je mnogo jer mladi Nijemci vole to zanimanje, javlja Deutsche Welle.

Godišnje se u ovoj zemlji 19 000 mladih ljudi odluči upravo za zvanje automehaničara. Manfred Leonhard Gramsamer ima svoje uslove: – Onaj ko dođe kod mene ne mora imati dobre ocjene, ali mora biti motivisan i znatiželjan – kaže. Zapošljava samo one koji su već u njegovoj firmi odradili praksu i dokazali se. Plata seže do 5000 evra mjesečno, a prilika se daje i strancima pa je tako  pri kraju svoga šegrtovanja i mladić iz Dominikanske Republike koji bi mogao postati i rukovodilac poslovnice.

Izvor: cafe.ba