Митовдан је у Невесињу дан страдања и слободе. Двије Митровданске офанзиве однијеле су 70 живота али донијеле слободу овој општини и цијелој Херцеговини.

Зато је јуче у центру Невесиња откривен споменик борцима за слободу. Ово посебно значи Душанки, мајки два погинула борца.

“Ово ми пуно значи, само када сам ово доживјела. Пуно је ово за српски народ. Будите јединствени и нико нам ништа не може”, рекла је Душанка Кузман, мајка два погинула борца.

За сваког Невесињца Митровдан значи много. Сви су данас изашли из својих домова, поклонили се и сјетили страдалих земљака.

“Митровдан је у Невесињу дан страдања али и празник слободе. Мислим да су те двије одреднице најзначајније за Невесиње”, рекао је Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње.

О јуначком подвигу ових бораца у протеклом рату знају сви. Баш зато Митровдан није само слава Невесиња него и свих бораца у Републици Српској.

“Херцеговци су показали својим јунаштвом својиом чашћу, својим односом према својим породицама, домовима и својој светој земљи, колико су спремни и пожртвовани да дају све оно што треба да се да за слободу”, казао је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Поруке јединства и слоге из Невесиња су данас пљуштале на све стране. Раме уз раме стајали су Милорад Додик и Младен Иванић, заједно са својим страначким колегама. Сложно су поручили да жртве Митровданских офанзива не смију бити заборављене.

“Невесиње, град херој који је у  отаџбинском рату и кроз историју био несумњиво мјесто одбране и слободе. Не само за људе који живе на овом простору него имао је значај за слободу на ширим просторима”, казао је Милорад Додик,  предсједник РС.

“Вјероватно би и ток овога  рата био другачији да овога није било и зато истинска захвалност”, рекао је Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ.

У знак захвалности на новом споменику положени су вијенци. Споменик је освештао епископ Захумско-Херцеговачки и приморски владика Григорије. Начелник Невесиња подјелио је и повеље заслужним појединцима а једна је отишла у руке предсједника Додика.

Извор: atvbl.com