Mitovdan je u Nevesinju dan stradanja i slobode. Dvije Mitrovdanske ofanzive odnijele su 70 života ali donijele slobodu ovoj opštini i cijeloj Hercegovini.

Zato je juče u centru Nevesinja otkriven spomenik borcima za slobodu. Ovo posebno znači Dušanki, majki dva poginula borca.

“Ovo mi puno znači, samo kada sam ovo doživjela. Puno je ovo za srpski narod. Budite jedinstveni i niko nam ništa ne može”, rekla je Dušanka Kuzman, majka dva poginula borca.

Za svakog Nevesinjca Mitrovdan znači mnogo. Svi su danas izašli iz svojih domova, poklonili se i sjetili stradalih zemljaka.

“Mitrovdan je u Nevesinju dan stradanja ali i praznik slobode. Mislim da su te dvije odrednice najznačajnije za Nevesinje”, rekao je Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

O junačkom podvigu ovih boraca u proteklom ratu znaju svi. Baš zato Mitrovdan nije samo slava Nevesinja nego i svih boraca u Republici Srpskoj.

“Hercegovci su pokazali svojim junaštvom svojiom čašću, svojim odnosom prema svojim porodicama, domovima i svojoj svetoj zemlji, koliko su spremni i požrtvovani da daju sve ono što treba da se da za slobodu”, kazao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Poruke jedinstva i sloge iz Nevesinja su danas pljuštale na sve strane. Rame uz rame stajali su Milorad Dodik i Mladen Ivanić, zajedno sa svojim stranačkim kolegama. Složno su poručili da žrtve Mitrovdanskih ofanziva ne smiju biti zaboravljene.

“Nevesinje, grad heroj koji je u  otadžbinskom ratu i kroz istoriju bio nesumnjivo mjesto odbrane i slobode. Ne samo za ljude koji žive na ovom prostoru nego imao je značaj za slobodu na širim prostorima”, kazao je Milorad Dodik,  predsjednik RS.

“Vjerovatno bi i tok ovoga  rata bio drugačiji da ovoga nije bilo i zato istinska zahvalnost”, rekao je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

U znak zahvalnosti na novom spomeniku položeni su vijenci. Spomenik je osveštao episkop Zahumsko-Hercegovački i primorski vladika Grigorije. Načelnik Nevesinja podjelio je i povelje zaslužnim pojedincima a jedna je otišla u ruke predsjednika Dodika.

Izvor: atvbl.com