Раније је најављено да тестно емитиовање дигиталног сигнала у Босни и Херцеговини, када је ријеч о јавним емитерима, почиње 29. септембра, а сада Вијеће министара БиХ треба донијети одлуку о уласку комерцијалних ТВ кућа у дигитални систем. Грађани ће такође морати купити и одговарајуће ТВ уређаје за пријем дигиталног сигнала.

На јучерашњој конференцији за новинаре која је организирана у просторијама босанскохерцеговачке радиотелевизије (БХРТ) истакнуто је да ће грађани БиХ морати купити одговарајуће ТВ уређаје за пријем дигиталног сигнала, односно ријеч је о промјени старих телевизора.

„Уколико тестно емитовање дигиталног сигнала почне 29. септембра, очекујемо присуство дигиталног сигнала у ширем подручју Сарајева, Мостара и Бање Луке. Такође, ускоро очекујемо и да ће поједине ТВ станице стећи право уласка у мултиплекс, однос да ће комерацијалне ТВ куће бити заједно с јавним емитерима. Да би комплетно подручје БиХ имало дигиталну слику потребно је донијети одређене одлуке Вијећа министара БиХ, завршити набавку и инсталацију опреме, као и усагласити мјере које се тичу права уласка и осталих ТВ кућа у дигитални систем БиХ“, казао је за klix.ba помоћник директора Регулаторне агенције за комуникације (РАК) БиХ за управљање радиофреквенцијским спектром Синиша Петровић.

Према његовим ријечима, уколико све протекне у најбољем реду, близу 80 посто телевизија могло би се наћи у том систему, а аналогни систем требао би се полако гасити.

„Битно је напоменути да ће грађани БиХ и даље паралелно моћи пратити и аналогни систем, а препорука становништву је да не купују било какве додатне уређаје за пријем дигитализације, јер Вијеће министара БиХ треба донијети одлуку о куповини боље технологије. Дигитална слика омогућава од осам до петнаест канала по једној фрекфенцији, што значи да ће сви имати сигнал путем земаљских антена и први пут имати искуство које имају претплатници кабловских оператера – вишеканални приступ“, нагласио је Петровић.

Подсјећамо, Министарство саобраћаја и комуникација БиХ донијело је одлуку о пуштању тестног дигиталног сигнала у БиХ 29. септембра, што ће према ријечима представника Радиотелевизије Републике Српске (РТРС) и БХРТ-а омогућити грађанима БиХ бољи квалитет слике, мање шума и већи број канала.

 

Извор: klix.ba