U okviru manifestacije „Šantićeve večeri poezije“, u organizaciji Narodne biblioteke Nevesinje, sinoć su u Gradskoj galeriji predstavljena dva naučna ostvarenja, knjige  Tatjane Brzulović Stanisavljević „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića“ i Dejana Ristića „Kuća nesagorivih reči“.

Tatjana Brzulović Stanisavljević je 2015. godine odbranila  doktorsku disertciju pod nazivom Arhivska građa u privatnim zbirkama univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu, osvrćući se na život i djelo kneza Miloša Obrenovića. Ovo je njeno drugo izdanje knjige i posvećeno je samo porodičnim prepiskama kneza sa najužim članovima porodice koja ga predstavlja u jednom potpuno novom svjetlu, kao blagonaklonog, brižnog i nježnog oca.

„Kuću nesagorivih reči“ je objavila Narodna biblioteka Srbije kao naučnu monografiju istaknutog istoričara, arhiviste i stručnjaka za zaštitu kulturnog nasljeđa Dejana Ristića.

Autor je posebnu pažnju posvetio djelimičnom stradanju nacionalnog fonda u Prvom i njegovom potpunom uništenju tokom Drugog svjetskog rata.

Sinoć je u Gradskoj galeriji prikazan i dokumentarni film „Sećanje iz pepela“ koji svjedoči o stradanju Narodne biblioteke Srbije, nastao na osnovu rukopisa iz knjige.

Autori su se  zahvalili Narodnoj biblioteci  Nevesinje na pozivu i organizaciji promocije knjiga, naglasivši da prvi put gostuju u Hercegovini. Izrazili su  posebno zadovoljsto što je to gostovanje baš u Nevesinju, maloj opštini sa bogatom kulturno istorijskom prošlošću.

Izvor: Radio Nevesinje

Facebook komentari

komentar