Два мјесеца након катастрофалног пожара, породица Шкорић из љубињског села Банчићи, успјела је да обезбиједи неопходни грађевински материјал за уништену шталу. У ватри је, четрнаестог јула, нестала сва сточна храна и дио стоке. Кажу да се опорављају захваљујући солидарности појединаца и институција.

На дан када је ватра, за неколико минута, однијела муком стечену имовину, подсјећају нагорјели зидови и гареж. Киша је, прича Милица, сапрала пепео, али не може тугу.

– Кад погледате шта је било, а шта је сада, ухвати вас туга, али Боже мој, обновиће се – каже Милица.

Први корак је постављање крова на штали, да стока не борави на отвореном. Без помоћи Општине Љубиње, Министарства пољопривреде и хуманих појединаца, не би могли купити неопходни грађевински материјал.

–  Шталу ћемо обновити, материјал је припремљен, биће јако тешко са уз наш труд и уз помоћ добрих људи све се може – каже Милан Шкорић.

Од нагорјелог кровног лима мораће подићи надстрешницу. Купили су и мањи дио потребног сијена. Ако преостане новца од обнове штале, мораће купити још, с обзиром на то да су сви пашњаци изгорјели.

Милан каже да ће за потпуну обнову требати много снаге, времена и средстава.

– Ни у ком случају не одустајемо од овога, одлучили смо се за тај потез, вратили смо се на село и остаћемо овдје – одлучан је овај вриједни домаћин.

Општине Љубиње је уплатитли 5.000 КМ, каже начелник Чедомир Ћук, и додаје да и постоји могућност даље сарадње и других видова помоћи.

Шкорићи на све тешкоће забораве уз рад, слогу и дјечије осмијехе.

– Живим у условима у којима је живјела моја свекрва, али ја сам одлучила тако, јер волим живот на селу, волим животиње и природу, а и како кажу „са добрим другом, под зеленим дубом“, па тако и ја – прича Милица.

Милан и Милица су међу ријетким младим породицама, које су се вратиле сточарству. Предстојећа зима, признају, биће им тежак испит.

Извор: РТРС, фото: screenshot