Poreska uprava Republike Srpske započela je jednomjesečnu promotivnu kampanju „Porez plaćaj, Srpsku jačaj“, čiji je cilj podizanje svijesti građana o važnosti plaćanja poreskih obaveza i koristima koje iz toga proizilaze, jer, poručuju iz Uprave, bez plaćanja poreza nema jake Republike Srpske.

U okviru kampanje Poreska uprava Srpske će u narednih mjesec dana raznim promotivnim aktivnostima nastojati približiti građanima značaj pravovremenog izvršavanja njihovih poreskih obaveza, kako bi uticali na povećanje poreskog morala stanovništva, saopšteno je iz Uprave.

Iz Uprave dodaju da je cilj da se građani Srpske, od najmlađih do najstarijih, informišu o svim tim prednostima i da konačno počnu razmišljati o tome koje dobrobiti za cijelu Srpsku donosi redovno izvršavanje poreskih obaveza, a ne samo o tome kako izigrati državu i izbjeći svoje obaveze.

Brojne države u okruženju i cijeloj Evropi, navode iz Uprave, ulažu dosta napora da podignu poreski moral stanovništva, shvatajući da je to jedan od ključnih mehanizama za poboljšanje životnog standarda stanovništva i jačanje države i društva.

„Građanima je potrebno objasniti da bez plaćanja poreza nema jake Srpske, odnosno da redovnim plaćanjem poreskih obaveza pomažu obrazovni sistem, vraćaju penzionerima njihovo dostojanstvo, unapređuju naše zdravstvo, pomažu razvoj sporta i stvaraju nova radna mjesta“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, sredstva prikupljena po osnovu naplate poreza usmjeravaju se i u brojne infrastrukturne projekte širom Srpske, poput obnove i izgradnje novih saobraćajnica te mostova u lokalnim zajednicama.

„Dakle, potrebno je uticati na svijest građana da na taj način jačamo Republiku Srpsku u svim segmentima, a odbaciti mišljenje onih koji smatraju da se sredstva prikupljena naplatom poreza troše samo na plate i lagodan život budžetskih korisnika“, ističu iz Uprave.

Poreska uprava Srpske će u narednom periodu nastaviti i edukaciju mladih, što je ključni segment u promjeni načina razmišljanja u ovoj oblasti i to putem posjeta obrazovnim ustanovama ili posjete učenika Poreskoj upravi.

„U praksi se pokazalo da postojanje zakona ne znači i da se on u cijelosti i primjenjuje. Postoje kontrole, kao i sankcije za nepoštivanje zakona, a koje ujedno predstavljaju i garant za njihovo poštivanje. Međutim, kontrole postaju neefikasne u slučaju kada većina građana ne poštuje ili zanemaruje propise“, navodi se u saopštenju.

U Poreskoj upravi smatraju da svijest građana o ovom problemu može podići prvenstveno ukoliko im se ukaže da poštivanje propisa svim građanima donosi više koristi, nego što bi im donijelo da ih ne poštuju.

„Iz tog razloga, napominjemo da je važno promijeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest kod građana, jer se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice“, navodi se u saopštenju.

Iz Poreske uprave Republike Srpske podsjećaju da je u prvih osam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Srpske prikupljeno ukupno 1,543 milijarde KM, što je za 112,7 miliona KM ili osam odsto više nego u istom periodu prošle godine, čime je nastavljen pozitivan trend naplate od početka ove godine.

Izvor: RTRS/Srna