Premijer Vlade Republike Turske Bilali Jildirim (Yildirim) potvrdio je danas u Sarajevu da je nadležno ministarstvo te zemlje već poduzelo korake ka početku realizacije u januaru dogovorenog projekta izgradnje kružne ceste koja bi trebalo da poveže Sarajevo i Beograd.

Do posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) Bosni i Hercegovini trebalo bi da bude poznato na koji će način taj projekat biti finansiran, rekao je Jildirim.

“Sredinom godine ćemo utvrditi kako će se projekat ostvariti, odnosno s kojim finansijskim izvorima”, naglasio je on.

Predsjedavajući Vijeća Ministara BiH Denis Zvizdić ovom je prilikom kazao kako je, kada je BiH u pitanju, zbog ekonomske opravdanosti i bolje povezanosti ključnih dijelova zemlje, prioritet izgradnja dijela ceste od Sarajeva preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine do Beograda, ne zanemarujući važnost drugog dijela trase.

“Možemo očekivati da će, u smislu definisanja modela i financijske konstrukcije, sredinom godine početi realizacija prstena koji će nas povezati i sa sjevera i sa juga”, rekao je Zvizdić.

Kazao je da su turski premijer i njegovi saradnici iskazali spremnost da ubrzaju potpisivanje sporzuma o slobodnoj trgovini, što bi se trebalo desiti tokom posjete turskog predsjednika Erdoana.

Prema njegovim riječima, turski zvaničnici izrazili su spremnost da se na najmanje pet godina garantuje izvoz mesa iz BiH (trenutna kvota iznosi 15.000 tona), a biće produženi i rokovi za realizaciju kredita za razvojne projekte iz oblasti poljoprivrede i druge projekte, što je posebno bitno za povratnike.

Zvizdić je naglasio da je visokog gosta upoznao sa ključnim sektorima bh.industrije – energetike, transporta, zatim drvne, metalne i namjenske proizvodnje, u kojima BiH ima značajna iskustva, ali i sa sektorom turizma, gdje bi veću korist mogla imati iz iskustva Turske.

Napomenuo je da je Turska među prvih deset trgovinskih partnera BiH i prvih 10 investitora i da je obim razmjene prošle godine bio milijardu i 200 miliona BAM, dok se do kraja iduće godine očekuje da će dostići dvije milijarde BAM.

 

Izvor: BHRT