Poljaci su se dosjetili da bi mogli da zovu turiste i promovišu Poljsku u inostranstvu svojim „nacionalnim sportom“, kukanjem kako ništa nije kako treba, a na internetu su se pojavili klipovi kampanje „Dođi i žali se“.

Izvor: B92 / agencija Beta

Kampanja je smišljena tako da preko tri video klipa duhovito pokaže istinska dostignuća Poljaka i njihove domovine, ali ironično preko kukanja kako ništa ne valja, što Poljaci sami u šali nazivaju nacionalnim sportom u kome su bez premca u svetu.

https://www.facebook.com/comeandcomplain

„U čemu su Poljaci najbolji? Verovatno ni u čemu. Osim možda u kuknjavi“, kaže u prvom klipu jedan poljski taksista.

„Da li poljska kultura nešto znači na svetu?“, pita se u drugom spotu jedan naučnik i dodaje da možda svet zna za pisca Stanislava Lema ali da on nikada nije dobio Nobelovu nagradu.

Prema njegovim rečima, poznat je i filmski režiser Andžej Vajda, on je doduše dobio Oskara, ali samo za doprinos svetskoj kinematografiji, a i to je bilo davno.

Tri klipa su samo početak kampanje koju je naručila jedna od državnih institucija, ali je za sada obavijena velom tajne jer autori iz varšavskog studija Papaja films odbijaju da saopšte ime naručioca, niti kako će se kampanja nastaviti.

Već sada je kampanja izazvala i buru negodovanja i oduševljenje, a na Fejsbuku ju je „lajkovalo“ gotovo 15.000 ljudi.

https://www.facebook.com/comeandcomplain

„To je kao kada bi se Nigerija promovisala šalom ‘Dođi da se kod nas zaraziš sidom’”, jedna je od ogorčenih reakcija Poljaka na internetu, dok drugi upozoravaju da je za takvu kampanju potreban specifični smisao za humor.

„Taj ironični humor na svoj račun u stilu Monti Pajtona, zloban i inteligentan je to što volimo mi i čemu smo zaista jaki. Međutim, imajmo u vidu da je to šifra koju neće svugde u svetu dešifrovati dobro“, kazao je o bizarnoj promociji Poljske preko kukanja i dzangrizanja ekspert za reklamu i medije, profesor Vjeslav Godjic.