Возаче и пјешаке у БиХ очекују ригорозне казне за саобраћајне прекршаје.

 

Изменама Закона о безбедности саобраћаја на путевима у БиХ, који је у процедури усвајања у Парламенту БиХ, за прекорачење брзине предвиђене су казне од 400 до 1.000 КМ. Новчаном казном у распону од 400 до 1.000 КМ биће кажњени и возачи који одбију алкотестирање или имају преко 1,5 промила алкохола у крви. Поређења ради максимална казна за вожњу под утицајем алкохола сада износи 400 КМ.

– Казне од 400 до 1.000 КМ превиђене су за возаче који возе неисправан аутомобил, као и оне који превозе дете млађе од 12 година на предњем седишту. Такође је забрањено и кажњиво превозити пијане особе на предњем седишту – наводи Милија Радовић, директор Агенције за безбедност саобраћаја РС.

За кориштење мобилног телефона током вожње и невезање појаса превиђене су казне од 100 до 300 КМ. Сада се невезање појаса кажњава са свега 30 КМ. Изменама закона уводи се и забрана кориштења мобилних телефона и слушалица у оба уха за пешаке који се крећу путем или прелазе улицу.

– За младе возаче до две године возачког стажа враћа се забрана вожње од поноћи до пет часова ујутро, осим оних возача који имају уговор о раду. Такође, младом возачу којем буду изречена четири казнена бода поништава се возачка и мора поново да полаже возачки испит – истакао је Радовић.

Возилима регистрованим у иностранству неће више моћи да управљају возачи који имају стално боравиште у БИХ.

– До сада је била пракса да се довезе ауто из стране земље где је плаћена путарина, а вози се код нас годинама – каже Радовић.

Мићо Миљевић, саобраћајни инжењер каже да за прекорачење брзине нису предвиђене више казне, али је смањена толеранција за прекорачење брзине. Укинуте су разлике између прекорачења брзине у насељу и на отвореној цести што ће посебно погодити возаче који воле да притисну папучицу гаса.

– Казна од 100 до 300 КМ предвиђена је за возаче који возе брзином која је за 20 до 30 километара на час виша од дозвољене. До сада је ова мера важила за возаче који се у насељу крећу брзином која је за више од 30 километара на час изнад дозвољене, односно изван насеља брзином која је за више од 50 километара на час изнад допуштене – објаснио је Миљевић.

На радост бициклиста кациге неће бити обавезне.

– Ношење кациге зависиће од воље бициклисте. Ми смо тражили да бар деца до 14 година треба да носе кацигу али то није прихваћено – навео је Радовић.

Измена закона уводи нови знак за насеље од којег почиње ограничење брзине на 50 километара на час.
Забрањено је поседовање уређаја за откривање радара у возилу.

Извор: blic.rs, Фото: google.com