Пут који води ка јефтинијим лијековима коначно је прокрчен на јучерашњој сједници Савјета министара БиХ, а пад цијена требало би да услиједи крајем јануара или почетком фебруара наредне године.

Министри су једногласно усвојили правилник који прописује начин контроле и формирања цијена лијекова, чиме су стечени услови за појефтињење медикамената. Преостало је да правилник буде објављен у „Службеном гласнику“, а изражено је очекивање да би требало да ступи на снагу крајем јануара или почетком фебруара 2017. године.

hp-media-group-logoМинистар цивилних послова БиХ Адил Османовић рекао је да је правилник усвојен једногласно након што је Стручни савјет Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ 4. новембра дао позитивно мишљење, што су затим учиниле и остале институције и службе.

– Ово је добра вијест за грађане, јер ће знатно појефтинити лијекови у БиХ. Добра је то вијест и за владе и фондове, који ће моћи уштедјети знатан новац – рекао је Османовић.

Вршилац дужности директора Агенције за лијекове и медицинска средства Александар Золак је казао да је БиХ данас више држава него што је била прије, јер је урадила оно што чине све озбиљне државе.

– Ставили смо под контролу цијене лијекова и на тај начин ће бити остварене знатне уштеде. Ставили смо до знања и да су интереси грађана испред интереса фармацеутских компанија, биле оне домаће или иностране – рекао је Золак.

Говорећи о ефектима усвојеног правилника, Золак је истакао да ће бити ниже цијене за око десет одсто на дијелу тржишта лијекова на који се односи правилник.

– Вриједност тог тржишта се процјењује на пола милијарде марака. То значи да ће годишње у буџетима фондова здравства и здравствених установа остајати неких 50 милиона марака – рекао је Золак.

Он је констатовао да је регистровано око 5.000 лијекова у БиХ.

– Неки лијекови су већ сада јефтинији од максималне цијене коју ће прописати правилник. Лијекови који су скупљи мораће да појефтине и да се уклопе у максималну цијену. Велетрговине ће имати 60 дана од ступања на снагу правилника да ускладе цијене лијекова са максималним, а Агенција наредних 30 дана да објави цијене. Ми, међутим, нећемо чекати крај тог рока и то ће бити учињено 61. дан од дана ступања правилника на снагу. Тада ће се моћи осјетити ефекти – рекао је Золак.

Он је казао да ће максималне цијене које буду објављене представљати горњу границу и да ће цијене бити ниже.

– То значи да ће они који су се до сада такмичили моћи такмичити испод те цијене, што значи да ћемо имати и индиректне ефекте овог правилника – рекао је Золак.

Говорећи о томе на који начин ће бити контролисана цијена лијекова, Золак је истакао да ће то бити омогућено самим подношењем захтјева за пуштање лијека у промет.

– Велетрговац је дужан да достави цијену која ће бити испод максималне и на тај начин се обавезује да испоштује ту цијену у продаји. Осим тога инспекција ће провјеравати да ли се поштује правилник – објаснио је Золак.

Одговарајући на питање да ли ће цијене лијекова у БиХ и даље бити више него у региону, Золак је истакао да је нормално да ће Србија имати ниже цијене.

– Србија има мањи ПДВ него БиХ и нижу малопродајну маржу. То значи да у случају исте велепродајне цијене лијека у Србији и БиХ лијек на крају мора да буде скупљи у БиХ 25 до 30 одсто – рекао је Золак.

БиХ је у протеклих осам година због неусвајања правилника изгубила стотине милиона марака и била је једина земља у Европи која нема правилник о лијековима. Грађани су због тога плаћали лијекове вишеструко скупље него у земљама региона.

На питање због чега је осам година чекано на усвајање правилника, Османовић је рекао да је он могао да буде донесен много раније.

– Донесен је 2011. године и никада није ступио на снагу. Познато је с којим се проблемима Савјет министара сусрео. Истекао је мандат директору Агенције за лијекове и Стручном савјету Агенције за лијекове. На крају сам сазвао сједницу Стручног савјета да би дали мишљење о правилнику, јер без тога не би могао да се нађе на сједници Савјета министара. У процедури смо измјене Закона о лијековима да бисмо поједноставили именовање Стручног савјета Агенције за лијекове и надам се да ће он коначно добити пуни капацитет, јер има велике обавезе и овлашћења – рекао је Османовић.

Члан Стручног савјета Агенције за лијекове и медицинска средства Лазар Продановић је рекао да је било крајње вријеме за усвајање правилника, али да су максималне цијене могле бити и ниже.

– Коефицијент за одређивање цијена лијекова могао је бити 0,90 или 0,95, чиме би се годишње могло уштедјети још око седам милиона марака – истакао је Продановић.

Агенција за лијекове ће на својој интернет страници објавити цјеновник првог понедјељка у марту, а на основу тога ће инспектори контролисати примјену правилника и цијене лијекова.

Свјетска банка

Премијерка РС Жељка Цвијановић поздравила је усвајање правилника о лијековима, наводећи да се тиме отвара простор за подршку Свјетске банке низу реформи у здравственом сектору. Свјетске банка је управо усвајањем овог правилника условила своју подршку од 70 милиона долара.

Извор: Глас Српске