Инспектори Пореске управе Републике Српске у наредном периоду контролисаће пословне субјекте с циљем побољшања пореске дисциплине која се односи на обавезу издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге.

„Појачане контроле биће обављане у смјенама сваког радног дана и у дане викенда. Позивамо пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области и себе не доведу у ситуацију да пред и за вријеме божићних и новогодишњих празника буду привремено затворени 15 дана ради неиздавања фискалног рачуна“, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

Пореска управа Српске обавјештава пореске обвезнике да ће предмет контрола у наредном периоду бити и приходи остварени од продаје улазница и резервација за организовани дочек Нове године, чије је пријављивање законска обавеза пореских обвезника који се тиме баве.

„Неиздавање фискалних рачуна показује да је пословање пореских обвезника нелегално и значи неприказивање прихода и утају пореза. Пореска управа контролама спречава пореске обвезнике да раде нелегално, врше утају пореза и буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје роба или услуга“, додаје се у саопштењу.

Пореска управа Републике Српске покренула је кампању „Корак предузми, рачун узми“ која има за циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се тиме даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага Српске.

„Без фискалног рачуна купац не може да рекламира робу, ни да добије поврат новца. Фискални рачун је једини начин да купац оствари права, али и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет чиме се финансира здравство, просвјета, култура и образовање“, наводе из Пореске управе Српске.

Извор: РТРС/Срна