Posljednju dekadu jeseni i prve dane zime na jugu Hercegovine obilježilo je sunčano i vedro vrijeme bez padavina, sa temperaturama značajno iznad prosjeka za ovo doba godine.

 

Po prognozi meteorologa januar ni približno neće biti tako idealan kada su vremenske prilike u pitanju.

Prva polovina naredne sedmice će, baš kao i danas, biti kišovita sa najvišim dnevnim temperaturama oko 10 stepeni Celzijusa, dok će do razvedravanja i rasta dnevnih temperatura doći u četvrtak 7. januara, te bi se vrijeme bez padavina trebalo zadržati do kraja naredne sedmice, prognoze su poznatog meteorološkog web portala accuweather.com.

Ostatak mjeseca vrijeme će biti promjenljivo, a smjenjivaće se kišni i dani bez padavina, sa značajno manje sunčanih dana u odnosu na decembar. U Trebinju i okolini nema izgleda za sniježne padavine u prvom mjesecu 2016. godine.

Pred kraj mjeseca očekuje se period od nekoliko sunčanih dana. Najviše dnevne temperature u januaru u Trebinju očekuju se u intervalu od 9 do 15 oC, dok bi jutarnje trebale biti pozitivne na Celzijusovoj skali.

Vrijeme januar
Prognoza vremena za Trebinje u januaru

 

U sjevernim krajevima Hercegovine očekuje se slično, promjenljivo vrijeme sa značajno nižim temperaturama i velikim mogućnostima za sniježne padavine. Dani sa najviše sniježnih padavina na sjeveru naše regije, po prognozama accuweather.com, trebao bi biti u periodu od 18. do 26. januara i u tom periodu najviše snijega se očekuje na području Gacka, dok se u Nevesinju očekuje nešto manje padavina uz nešto više dnevne temperature.

U Gacku se očekuju dnevne temperature od -8 oC, koliko su prognozirane najniže temperature u posljednjoj dekadi mjeseca, do 8 oC koliko se predviđaju najviše dnevne temperature krajem prve dekade januara. U Nevesinju će temperature biti nešto više i ne očekuje se da će se spuštati ispod -5 oC u najhladnijem dijelu mjeseca.

Vrijeme Gacko januar
Vremenska prognoza za Gacko u januaru

 

 

Hercegovina Promo/accuweather.com, januar 2016.