Планина Леотар се надвија над Требињем на сјеверној страни града и представља један од најзначајнијих симбола најјужнијег града Српске.

Највиши врх Леотара се налази на надморској висини од 1.244 метара, а планина је значајна и у климатском погледу јер Требиње штити од сјеверних вјетрова и утицаја континенталне климе из унутрашњости. Занимљиво је да правилан назив ове планине гласи Леутар или Левтар, док је у данашњој употреби прихваћено име Леотар. По једној верзији (Јована Дучића) назив је добила по илирској ријечи „елефтерија“ што значи слобода, док друга говори да назив планине потиче од грчке ријечи “леиос” што значи свијетао.

Иако је на великој надморској висини снијег на Леотару пада веома ријетко, у просјеку свега двадесетак дана годишње. Просјечна годишња температура на самоме врху је око 10 °C. На овој планини се налази и значајан предајник Радио телевизије Републике Српске са ког се сигналом покрива цијело подручје источне Херцеговине.

За вријеме ведрих зимских дана, непосредно прије изласка или послије заласка сунца, са Леотара је могуће чак видјети италијанску обалу, као и многобројна хрватска острва.

О томе је писао и најпознатији Требињац, пјесник и дипломата Јован Дучић:

„Велики брег Леутар који се диже изнад мог родног Требиња, као модро платно између неба и земље, носи илирско име „елефтерија“, што значи слобода. Са овог се брега види на ведром дану, преко мора које је у близини, обала Италије. Тај велики видокруг није био без утицаја на мој завичај и његове људе.“

Захваљујемо се нашим читаоцима на фотографијама које су нам послали…

 

Херцеговина Промо, октобар 2017.