Planina Leotar se nadvija nad Trebinjem na sjevernoj strani grada i predstavlja jedan od najznačajnijih simbola najjužnijeg grada Srpske.

Najviši vrh Leotara se nalazi na nadmorskoj visini od 1.244 metara, a planina je značajna i u klimatskom pogledu jer Trebinje štiti od sjevernih vjetrova i uticaja kontinentalne klime iz unutrašnjosti. Zanimljivo je da pravilan naziv ove planine glasi Leutar ili Levtar, dok je u današnjoj upotrebi prihvaćeno ime Leotar. Po jednoj verziji (Jovana Dučića) naziv je dobila po ilirskoj riječi „elefterija“ što znači sloboda, dok druga govori da naziv planine potiče od grčke riječi “leios” što znači svijetao.

Iako je na velikoj nadmorskoj visini snijeg na Leotaru pada veoma rijetko, u prosjeku svega dvadesetak dana godišnje. Prosječna godišnja temperatura na samome vrhu je oko 10 °C. Na ovoj planini se nalazi i značajan predajnik Radio televizije Republike Srpske sa kog se signalom pokriva cijelo područje istočne Hercegovine.

Za vrijeme vedrih zimskih dana, neposredno prije izlaska ili poslije zalaska sunca, sa Leotara je moguće čak vidjeti italijansku obalu, kao i mnogobrojna hrvatska ostrva.

O tome je pisao i najpoznatiji Trebinjac, pjesnik i diplomata Jovan Dučić:

„Veliki breg Leutar koji se diže iznad mog rodnog Trebinja, kao modro platno između neba i zemlje, nosi ilirsko ime „elefterija“, što znači sloboda. Sa ovog se brega vidi na vedrom danu, preko mora koje je u blizini, obala Italije. Taj veliki vidokrug nije bio bez uticaja na moj zavičaj i njegove ljude.“

Zahvaljujemo se našim čitaocima na fotografijama koje su nam poslali…

 

Hercegovina Promo, oktobar 2017.